Menu Zavřít

Čína zpřísňuje cenzuru. Zakáže zprávy ze sociálních sítí

4. 7. 2016
Autor: Profimedia.cz

Čínská vláda vyhlašuje kampaň proti šíření poplašných zpráv a spekulací na internetu. Jejím hlavním bodem bude zákaz výroby zpravodajství z informací ze sociálních sítí.

Čínští cenzoři dostali do rukou nový nástroj. Vládní organizace Cyberspace Administration of China (CAC) totiž vydala prohlášení, ve kterém zakazuje uveřejňování zpráv na základě informací ze sociálních sítích bez povolení.

„Je zakázáno využívat zvěsti, domněnky a představivost ke zkreslování a překrucování pravdy,“ píše se v prohlášení. „Všechny složky administrativy, které dohlížejí nad kyberpostorem, musí plnit své povinnosti, posílit dohled a správně naložit s falešnými a lživými informacemi.“

CAC uvedla několik příkladů lživého zpravodajství, kterými odůvodnila své rozhodnutí. Kromě jiného se jednalo například o mylnou zprávu o hořícím autobusu.

Konec šéfa cenzury

Oznámení o dalším zpřísnění cenzury internetu přišlo jen týden po odstoupení šéfa CAC Lu Weje. Během tří let ve funkci se přitom Lu Wej podepsal pod velký nárůst regulace internetu a časopis Time jej zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí loňského roku. Na uvolněném postu jej nahradí Sü Lin, který má blíže k prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

„Pro lidi zvenčí je nemožné určit, proč k této změně došlo. Ale je jasné, že prostor pro svobodné vyjadřování v Číně se bude i nadále zmenšovat,“ myslí si Jamie Metzl z thinktanku Atlantic Council.

EBF24

Přečtěte si, co si v Číně myslí o brexitu

Čína: Británie se vydala na cestu do bezvýznamnosti

 Brexit a Čína (zdroj ČTK)

Čína v rámci internetové cenzury blokuje například Google, Facebook nebo Twitter. Vláda to odůvodňuje potřebou zajistit bezpečí v zemi. Dalším důvodem je právě zamezení šíření škodlivých a nepodložených zvěstí.

Podle měření amerického thinktanku Freedom House z minulého roku je Čína zemí, která omezuje internet nejvíce na světě. Až za ní skončila například Kuba nebo Írán.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).