Menu Zavřít

Číňané před branami

6. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Rosněfť

CIF24

MOSKVA (FT, il) - Největší čínská ropná společnost China National Petroleum Corporation (CNPC) by ráda získala balík akcií v hodnotě tří miliard dolarů v ruské, státem ovládané společnosti Rosněfť, která se chystá na burzu. Strategie Číňanů je získat přístup k ruskému ropnému průmyslu. Také malajská olejářská firma Petronas chystá investovat do Rosněfti dvě miliardy dolarů. Vyplývá to z informací Financial Times. Energetickou spolupráci Pekingu a Moskvy dokazuje i to, že druhá největší čínská ropná firma Sinopec právě v konsorciu s Rosněftí koupila olejářskou společnost Udmurtněfť od TNK-BP (EURO 26/2006).
Podle nepotvrzených zpráv Rosněfť jedná nejméně se čtyřmi velkými ropnými společnostmi o tom, aby v rámci IPO upsaly balíky akcií v hodnotě jedné až dvou miliardy dolarů. CNPC prý naznačila, že si dokáže představit i třímiliardový balík. Kromě CNPC a Petronasu se údajně podíly nabízejí firmě BP a Shell, i když Angličané prý ještě nejsou rozhodnuti. Podle jejich názoru byly akcie v procesu IPO oceněny poněkud agresivně. To, že avizovaná cenová hladina akcií je přehnaně vysoká, naznačovalo více investorů. Jako problém považují zejména právní nejistoty kolem transakce, díky které Rosněfť získal svoji největší těžební firmu Juganskněftěgaz od Jukosu, jehož bývalý majitel Michail Chodorkovskij sedí ve vězení.
IPO Rosněfti, která profitovala zejména díky rozbití Jukosu, má být třetí největší letošní transakcí tohoto druhu a končí příští týden. Očekává se, že úpisem akcií tato ruská firma získá od investorů deset až dvanáct miliard dolarů. Celková hodnota firmy pak dosáhne zhruba 80 miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?