Menu Zavřít

Čínská automobilka Guangzhou možná přehodnotí vstup do USA. Kvůli hrozící obchodní válce

25. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Hrozící obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy by mohla narušit plány čínské automobilky Guangzhou Automobile Group (GAC) na vstup na americký trh. Uvedl to šéf podniku Feng Sing-ja. GAC chce zahájit prodej automobilů v USA v příštím roce.

GAC loni na detroitském autosalonu představila svou značku Trumpchi. Kvůli její podobnosti se jménem amerického prezidenta Donalda Trumpa nicméně zvažuje, že pro Spojené státy zvolí jiný název.

Trumpova administrativa nyní hrozí, že kvůli obchodním sporům s Pekingem uvalí cla ve výši 25 procent na dovoz stovek čínských produktů, včetně motorových vozidel s benzinovým či elektrickým pohonem.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


„Pokud Spojené státy skutečně uvalí 25procentní clo, bude to na nás mít významný dopad. Nyní zkoumáme svou cenovou konkurenceschopnost a ziskový potenciál (v případě zvýšení cel),“ uvedl Feng.

Export čínských výrobců aut do zemí, jako jsou Spojené státy, je zatím relativně malý. Čínské automobilky jako GAC či Geely Automobile Holdings se však čím dál více zajímají o zahraniční trhy, píše agentura Reuters.

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

 Konec odstávky. V Třineckých železárnách obnovili v listopadu minulého roku výrobu na jednom bloku, který prošel rekonstrukcí. Modernizace hutí v Třinci a Ostravě vedla k loňskému poklesu výroby oceli v Česku.

ebf - tip - debata

Čtěte o protekcionistických tendencích USA:

Čína odstraní své obchodní bariéry, míní Trump

Protekcionismus v praxi. Trump zavedl cla na ocel a hliník

Další Trumpova cla. Americký prezident je uvalil na čínské zboží za 60 miliard dolarů

Obrat: USA připouštějí výjimky z cel na hliník a ocel

 Americký prezident Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).