Menu Zavřít

Čínská cesta k omezení emisí? Méně masa na talíři

31. 5. 2016
Autor: CC: (CC BY 2.0) Marc Dalmuder, flickr.com

Ke snížení produkce skleníkových plynů mohou vést různé cesty a různá opatření. A může jít i o nezamýšlený důsledek regulace, jejímž cílem je něco úplně jiného. Takovým příkladem jsou výživová doporučení v Číně, kde se tamní vláda v rámci boje s obezitou snaží omezit konzumaci masa.

„Omezení konzumace masa, obzvláště červeného, byť jen o trochu, může mít hluboké dopady na budoucnost naší planety,“ říká klimatický expert Jonathan Foley.

Rovnice je jasná, nižší konzumace se rovná menšímu počtu hospodářských zvířat, která skleníkové plynu vypouští. Podle dat (starších z roku 2005) v Číně ročně zvířata vypustí v objemu 445 milionů tun oxidu uhličitého, což odpovídá roční produkci 93,5 milionu osobních automobilů.

Pokud by 1,3 miliardy Číňanů dalo na doporučení vlády a jedlo jen 200 gramů masa a vajec denně, znamenalo by to snížení roční globální produkce emisí o 1,5 procent. Tedy stejného množství, jaké vytvoří za rok Mexiko, ukazuje server grist.org.

EBF24

Momentálně podle dat světové Organizace pro výživu a zemědělství Číňané spotřebují 300 gramů masa a vajec denně (z toho 250 gramů zahrnuje maso, ovšem včetně bílého). A číslo stále roste, je nad celosvětovým průměrem (200 gramů), ale stále například za Spojenými státy (420 gramů).

Nová čínská výživová doporučení, které vláda vydala po deseti letech, neříkají explicitně nic o skleníkových plynech, pouze o zdraví. Čínská vláda je vydala v rámci kampaně proti obezitě a ve snaze zvýšit zdraví svých obyvatel. Doporučení kritizují čínské stravovací návyky pro nedostatek zeleniny, ovoce a obilí, a naopak nadbytek tučného masa a cukru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).