Menu Zavřít

Čínská zeď

7. 6. 2002
Autor: Euro.cz

S přípravou pozemků pro halu jsou problémy

Sazka se drží stranou od přípravy pozemků pro víceúčelové centrum Zelený ostrov, které hodlá vybudovat na místě bývalé Lokomotivky ČKD v Praze-Vysočanech. Pomyslná Čínská zeď, jíž se Sazka odděluje od staveniště, na němž má stát i sportovní hala pro mistrovství světa v ledním hokeji 2004, má svůj smysl: Sazka nechce být příjemcem ani jediné koruny z Fondu národního majetku (FNM) na likvidaci ekologických zátěží. S náhradou za jejich odstranění naopak počítá současný vlastník pozemků Quonex Real, který se zavázal odprodat celé území Sazce v čistém stavu. Čelí ovšem podezřením, že se ze státního fondu chystá nabírat příliš velkými hrstmi.

Přehřátý projekt.

Ostré kritice podrobilo prováděcí projekt Quonexu ministerstvo životního prostředí (MŽP). Náměstkyně ministra Eva Tylová se obrátila na místopředsedu FNM Vladislava Rašku s žádostí, aby společně odstranili nedostatky projektu. Námitky má především k dvojnásobně až trojnásobně přemrštěným cenám za likvidaci škod. „Trvám na tom, aby ceny byly napraveny a nebyly vyšší, než je v místě obvyklé,“ píše Tylová. Odpovědi se nedočkala. Její otevřenost k médiím je pro FNM solí v očích. Na dotaz týdeníku EURO, zda se FNM shoduje s postojem MŽP a projekt upraví, odpověděl sekční šéf pro ekologii Jaroslav Vítek: „Privatizační projekt není schvalován prostřednictvím médií, ale ve standardním schvalovacím procesu. Fond se nebude zúčastňovat předvolební kampaně náměstkyně Tylové.“ Dlužno dodat, že Tylová nikam nekandiduje a není členkou žádné strany. Jen se jí jako úřednici nelíbí, že za drcení betonu si Quonex Real v souhlasu s FNM účtuje 350 Kč za tunu, zatímco běžná cena je 100 Kč, vrtné práce jsou v jeho účetnictví za 4500 Kč za metr, když běžná cena je 2000 Kč, biodegradace kontaminované zeminy bude stát 1180 Kč za tunu, když obvykle se zvládne za 630 Kč. A tak seznam pokračuje.
K nejpotřebnějším pracem na projektu bude patřit těžba kontaminovaných zemin, kde je ovšem nepoměr nejvyšší. Quonex Real si stanovil 850 Kč za tunu, tedy dvanáctinásobek toho, co uvádí MŽP (70 Kč).

CIF24

Mrtvému zimník.

A to je ještě odtěžováno víc, než je potřeba. Kontrolní zápisy z demolic upozorňují, že kontaminovaný materiál bývá smíchán s ostatním a množství určené k dekontaminaci narůstá. „Až se přijme nějaké opatření, bude platné jako mrtvému zimník, protože všechno už bude na jedné hromadě,“ varuje expert Libor Vobrátil. Pracovník MŽP Jan Krhovský udělal rozvahu o cenách a vyšlo mu, že projekt záměrně využívá téměř celou výši fondem schválené garance, která činí 713 milionů korun. „Rozpočtované náklady vycházejí na 673 milionů korun, deset milionů pozře supervize a analýzy rizika, takže Quonex Real dokáže 'zužitkovat' všechno, na co dosáhne,“ komentuje Krhovský. Experti i úředníci MŽP se shodují, že rozpočet projektu je nadnesený. Jaroslav Vítek z FNM ho obhajuje a tvrdí, že žádné plýtvání prostředky na odstraňování starých zátěží nehrozí.
Vstřícnější ke kritice ministerstva je sám Quonex Real. „S výhradami MŽP se neztotožňujeme,“ říká jediný člen představenstva firmy Petr Maděrič. Dodává: „Ale pokud se ukáže, že připomínky jsou oprávněné, jsme připraveni je do projektu zapracovat.“

Neklid i před zdí.

Quonex Real se zaručuje, že pozemek předá v souladu se smlouvou. Od něj zpoždění sportovní haly nehrozí. Přesto Jan Vala, mluvčí společnosti Bestsport, kterou si Sazka ustavila pro budování haly, hokejové příznivce postrašil. Výstavba prý nemůže začít kvůli vlastníku okrajového pozemku, který si klade neúměrné finanční požadavky. O co jde firmě, která má sídlo v hotelu Matějkův dům, se nedozvíme, protože kontakty na jejího jednatele všichni okolo něj ukrývají. Větší tajemství, které by mohlo výstavbu haly zpozdit, však zřejmě ukrývá sama Sazka. Jinak by o zanedbatelných obtížích s koupí okrajové plochy ani nemluvila. Sazka je ostatně rozhodnuta halu postavit i bez ohledu na mistrovství. Kovarčík: Šampionát bude Pravděpodobnost, že by v Praze stály dvě nové haly připravené pro pořádání hokejového šampionátu, je téměř nulová. Šéf společnosti Teleaxis Peter Kovarčík týdeníku EURO řekl, že na červencovém zasedání Výkonné rady mistrovství světa v ledním hokeji 2004 (VRMS) bude prosazovat, aby její členové podpořili jednu ze dvou hal. „Bude to buď anebo, dvě varianty se vzájemně vylučují. Chci, abychom porovnali stav přípravných prací na Hagiboru a ve Vysočanech, a jednoznačně řekli, která hala dostane prioritu, kterou budeme podporovat a která se určitě musí postavit,“ říká Kovarčík. V sedmičlenné VRMS kromě něj zasedají zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMTV).
Možnost, že by se světový šampionát v Praze neuskutečnil, si šéf Teleaxisu nepřipouští. „Jsem na 99 procent přesvědčen, že se u nás za dva roky hokejové mistrovství hrát bude, a to v nové hale,“ tvrdí Kovarčík. Podle jeho názoru je z celé kauzy kolem Haly Sazka cítit snaha o vyvolání atmosféry, že s úpadkem tohoto projektu padne i pořadatelství mistrovství světa. Šance dvou konkurenčních projektů odhaduje následovně: „Po posledních problémech s vysočanskou variantou to tipuji na 70 procent pro Hagibor.“
(oh)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).