Menu Zavřít

Čínský konkurent Křetínského a Tkáče. Fosun chce koupit podíl ve firmě Metro

30. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čínská společnost Fosun International jedná o koupi podílu v hodnotě 426 milionů eur (11 miliard korun) v německé obchodní firmě Metro AG od společnosti Ceconomy. Firma přitom v pondělí oznámila, že jedná o prodeji většiny svého desetiprocentního podílu v Metru firmě EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Podle zdrojů agentury Bloomberg se mohou objevit i další zájemci o podíl, včetně soukromých investičních fondů. Jednání jsou podle nich teprve v počáteční fázi a nemusejí skončit dohodou. Zástupci firem Ceconomy, Metro i Fosun se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Zájem Fosunu by mohl vyvolat nabídkovou válku o podíl v Metru s EPGC. Ta se tento měsíc dohodla na koupi podílu 7,3 procenta v Metru od společnosti Franz Haniel & Cie a má opci na koupi zbývajícího 15procentního podílu Hanielu v Metru.

Fosun je předním čínským investičním konglomerátem s množstvím aktivit, od farmacie až po pojišťovnictví. Firma nyní masivně nakupuje majetek v zahraničí.

Společnost Metro AG byla založena v roce 1964 a je čtvrtou největší maloobchodní firmou v Evropě. Loni se od ní oddělila do samostatné firmy nazvané Ceconomy její divize spotřební elektroniky Media-Saturn, která je evropskou jedničkou mezi prodejci elektroniky. Od roku 1997 Metro působí i v České republice, kde provozuje velkoobchody Makro Cash & Carry ČR.

O zájmu česko-slovenských miliardářů čtěte více:

Převzetí Metra aneb Jak česko-slovenští dravci nahrazují německou podnikatelskou dynastii

 Obchod řetězce Metro v ruské Samaře

EBF24

Dále čtěte:

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

Česká akvizice desetiletí. EPH a PPF vydělávají miliardy na uhelné energetice v Německu

Křetínský se zbavuje podílu v maďarské elektrárně. Neshodl se s partnerem

 Maďarská elektrárna Mátrai Erömü


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).