Menu Zavřít

Čínský krok od dvoukolejné ekonomiky

14. 7. 2015
Autor: čtk

Čínská burza prožila v posledním měsíci strmý pád. Ten se zřejmě podařilo zastavit, ovšem jen za užití prostředků zcela neslučitelných s pravidly tržní ekonomiky. Nabízí se proto otázka, zda Čína nechystá demontáž své hybridní či „dvoukolejné“ ekonomiky: tedy systému komunistické moci živené trhem.

Až do 12. června prožívala čínská burza více než roční euforii. Není zcela jasné, proč sešup začal až od poloviny června, ani proč se v posledním týdnu „svobodného“ obchodování před zavedením drastických vládních omezení změnil ve zcela zběsilý propad. Od začátku roku, kdy byl oznámen nelichotivý údaj o loňském výkonu čínské ekonomiky, nejslabší od roku 1990, bylo zřejmé, že čínská burza se nechová tržně.

Při pohledu na dění v Šanghaji a Šen-čenu nešlo zapudit vzpomínku na hlubokou vášeň, kterou Číňané po staletí chovali k hazardu. Ještě před válkou šlo o všeobecně známý jev, jejž částečně vymítil až komunismus. Ovšem i dnes jsou kasina téměř povinnou výbavou „rekreačních“ center budovaných za čínské peníze.

Jihočínské pobřeží v oblasti Hongkongu a sousedního Šen-čenu bylo společně s Macaem před válkou proslulé kromě hráčských doupat také pirátstvím. Prostředky rychlých zisků se během času mění, povaha zůstává. Hongkongská burza byla od loňska propojena s pevninskou a právě v sousedním Šen-čenu se v posledním roce i v uplynulém měsíci odehrávaly největší akciové veletoče.

Banky se nezdají být hlavními viníky

Za strmým vzestupem i pádem čínských burz podle všeho stojí hlavně makléři a brokerské firmy. Banky se nezdají být hlavními viníky, jakkoli mají na celém průšvihu také nemalý podíl, protože na divoké akciové obchody ochotně půjčovaly. Trhy údajně rozhýbávali především drobní investoři, avšak podle průzkumů jen asi pětina běžných střadatelů v posledním býčím roce zaznamenávala ze svých investic na burze zisk. Při vzpomínce na rané fáze vývoje českého akciového trhu nic moc překvapivého. Je to však další důkaz toho, že se v Číně na burze po dlouhém půstu spekulovalo víc, než bylo zdrávo.

Čínský regulátor akciových trhů minulý týden drasticky omezil jedno ze základních lidských majetkových práv, když zakázal držitelům více než pětiprocentních balíků akcií obchodovaných firem jejich prodej po příštích šest měsíců. Běžných zahraničních investorů na čínské burze se to netýká, ti se mohou za mohutných státních intervencí těšit na pomalou korekci ztrát. Ale takzvané strategické investory si tím Čína připoutala na řetěz.

Otázkou je, zda tím Peking jen využil situace, anebo zda byl celý zázračný vzestup a pád čínské burzy záměrný a řízený v rámci příprav vedení země na horší časy. Pravděpodobnější je přece jen první varianta. Je ovšem jasné, že z čínského akciového Klondiku se na dlouho stává spíše Jílové.

Autor je publicista


Čtěte také:

Čínská záchrana akciového trhu podrazila jüan

Omezení prodejů čínským burzám pomohlo, akciové indexy prudce posílily

ebf - tip - debata

Čínský trh zachvátila panika, akcie klesly na čtyřměsíční minimum

Přefouknutá bublina. Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).