Menu Zavřít

Čínu trápí nerovnoměrné oživení ekonomiky. Činnost tamních státních továren nadále klesá, soukromníci naopak rostou

3. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Nejnovější data čínského národního statistického úřadu potvrdila další pokles činnosti tamních továren vlastněných velkými státními firmami
  • Aktivita čínských soukromých společností naopak rostla nejrychlejším tempem za tři roky, což naznačuje vyšší domácí i mezinárodní poptávku
  • I soukromníci jsou ovšem stále skeptičtější vůči budoucnosti. Mohou za to třeba nedávno oznámená cla ze strany Evropské unie a Spojených států

Stav ekonomiky země se dá měřit různými způsoby. Jedním z významných ukazatelů v tomto ohledu bezpochyby je index nákupních manažerů (PMI), jenž udává převládající směr ekonomických trendů ve výrobním sektoru a sektoru služeb. Je-li jeho hodnota vyšší než 50 bodů, lze zjednodušeně konstatovat, že se hospodářství, respektive daný sektor vyvíjí pozitivním směrem. Pakliže je to méně, značí index opak. 

V případě Číny, tedy druhé největší ekonomiky světa, nyní platí druhá varianta. Nejnovější údaje ohledně vývoje PMI potvrdily, že k netrpělivě očekávanému celkovému zotavení tamního hospodářství zatím stále nedochází – jeho hodnota totiž dle dat čínského národního statistického úřadu činí pouhých 49,5 bodu. 

Outstream Placeholder

Nutno podotknout, že – jak upozorňuje CNN – čínští úředníci zohledňují především větší, státem vlastněné firmy, jejichž situace je aktuálně nejhorší. Dle ukazatele PMI Caixin, který sestavuje stejnojmenná mediální společnost, je současná situace o něco pozitivnější, neboť její index v červnu vzrostl na hodnotu 51,8 bodu. Což překonalo očekávání mnoha odborníků, jelikož se jedná o šestý měsíční nárůst v řadě. Údaj zároveň potvrzuje, že aktivita soukromých firem v zemi rostla nejrychlejším tempem za poslední tři roky, což naznačuje vyšší domácí i mezinárodní poptávku po čínském zboží.

V Číně dochází k omezení investic

Rozdíl mezi indexem Caixin a tím oficiálním se v posledních měsících neustále prohlubuje. Podle analytiků je to pravděpodobně způsobeno skutečností, že oba ukazatele se zabývají jinými typy společností, které navíc operují v odlišných sektorech.

Průzkum Caixin zahrnuje především firmy, jež jsou orientované hlavně na export a výrobu meziproduktů či konečných produktů pro spotřebitele. Oficiální PMI naopak řeší spíše podniky, které vyrábějí průmyslové materiály, jako je ocel, cement nebo chemikálie. Právě kvůli svému zaměření jsou tyto firmy zranitelnějšími, za což může hlavně současné omezení větších investic.

Stovky miliard jüanů na moderní čipy. Čína oznámila založení největšího státního investičního fondu pro polovodiče
Přečtěte si také:

Stovky miliard jüanů na moderní čipy. Čína oznámila založení největšího státního investičního fondu pro polovodiče

„Poptávka po spotřebním zboží a meziproduktech je v poslední době silnější než poptávka po investičním zboží. Celkově se výrobní sektor v červnu zlepšoval, přičemž nabídka, domácí poptávka a export nadále rostly,“ řekl Wang Če, hlavní ekonom Caixin Insight Group. Analytici se každopádně na základě nejnovějších dat shodují, že aktuální zotavení čínské ekonomiky je velmi nerovnoměrné.

Clo ve výši sto procent

Dalším negativním ukazatelem, který potvrzuje problematický stav čínského hospodářství, jsou zvýšené obavy mnoha firem z budoucího vývoje na trhu. Za nimi stojí především nová či plánovaná cla ze strany Evropské unie a Spojených států amerických.

EBF24

Třeba minulý měsíc EU rozhodla, že od 4. července zavede cla ve výši až 38,1 procenta na elektrická vozidla dovážená z Číny. Za opatřením stojí především snaha ochránit evropské výrobce automobilů, protože Peking podle Unie soukromé společnosti výrazně podporuje, díky čemuž mohou nabídnout nižší ceny. K navýšení cla už ostatně přistoupily i Spojené státy, které je u čínských elektromobilů zvýšily z 25 na 100 procent.

Déjà vu z přelomu tisíciletí. Čína svými výrobky opět zaplavuje svět, globálním trhům hrozí přesycení
Přečtěte si také:

Déjà vu z přelomu tisíciletí. Čína svými výrobky opět zaplavuje svět, globálním trhům hrozí přesycení

Kromě zahraničních událostí se ale čínské firmy obávají i dění přímo ve své zemi. „Ukazatel budoucího očekávaného vývoje v červnu klesl o více než tři body oproti předchozímu měsíci, kvůli čemuž se dostal na nejnižší hodnotu od listopadu 2019. Obavy vyjádřené společnostmi zkoumanými v indexu Caixin se týkaly třeba možného poklesu ekonomiky a velmi intenzivní konkurence napříč různými trhy,“ uzavřel Wang Če.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).