Menu Zavřít

Císařský košt

2. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

bitcoin_skoleni

Před pětaosmdesáti lety, v roce 1911, konala se na Mělníce „… první čtyřdenní slavnost vinobraní“. Záměrem bylo - už tenkrát - „… podpořit rozvíjející se turistický ruch… který by pomohl oživit zájem o mělnické víno“. Do Mělníka se tehdy vydaly stovky zájemců, byly vypraveny mimořádné vlaky, vypluly i parníky.
Možná pod vlivem této vzpomínky, možná proto, že korouhev vinobraní ve městě je poněkud potrhaná, rozhodli se nynější mělničtí vinaři uspořádat první ročník Mělnického koštu, a to 12. srpna ke svátku poatrona kuchařů svatého Vavřince. V těsné blízkosti zámku, na konci Svatováclavské ulice, budou k mání dobré sýry, pečená selátka a jehňátka a další lahůdky. Především však vína od deseti producentů mělnické podoblasti, mezi nimiž jsou mezi znalci cenění producenti jako školní statek Lány, Vinařství Kraus, samozřejmě Lobkowiczké zámecké vinařství, potom Božek Vaněk, Karel Nevrkla a ještě třeba Dušan Vondrák.
Tak jako před lety v roce 1911 se organizační práce ujali lobkowiczští zámečtí pánové - vlastně lépe paní. Z popudu paní Bettiny z Lobkowiczů vzniklo sdružení, které si vytklo slavnosti za cíl. Třeba i proto, že české vinařství, které má dlouhou tradici i nesporné kvality, je při medializaci tuzemských vinařských aktivit stavěno do pozice Popelky ve stínu moravské orlice. Vína s etiketami producentů z Čech si ale zaslouží přinejmenším stejnou pozornost, a to nehledě na jejich císařský původ, vždyť iniciátorem vinařství na Mělnicku byl sám Karel IV.
Zřejmě na letošní slavnosti neuvidíme alegorický vůz s ohromnou lahví sektu ani herolda na koni, jako tomu bylo před pětasedmdesáti lety, ale na druhou stranu podle organizátorů nemají Mělníku dominovat stánky vietnamských obchodníků a do přesily se nedostanou desítky výčepů nejrůznějších piv (to je bohužel v posledních letech průvodním znakem mnoha zářijových vinobraní).
Upozornit na kvalitu mělnických vín, upozornit a znovu k ní přivrátit zraky konzumentů, to je dobrý záměr, ostatně mělnickou produkci sledujeme systematicky už delší dobu a její hodnocení je mimořádně příznivé.

  • Našli jste v článku chybu?