Menu Zavřít

Čisté jméno

19. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Aral

EBF24

PRAHA (foj) – Firma Aral, provozovatel jedné z největších sítí čerpacích stanic v tuzemsku hodlá vyrazit do boje za očistu svého jména. Společnost se chce opět přít s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Týdeníku EURO to potvrdil zdroj z vedení firmy. „Společnost nechce, aby její jméno bylo dáváno do souvislosti s údajnou kartelovou dohodou ohledně cen benzinu. Proto, pokud to bude možné, chce své jméno očistit v případném řízení s ÚOHS a prokázat svoji nevinu,“ uvádí dobře informovaný zdroj.
Antimonopolní úřad v září minulého roku udělil významným provozovatelům čerpacích stanic mnohamilionové pokuty za to, že od května do konce listopadu roku 2001 údajně upravovali ve vzájemně shodě ceny automobilového benzinu Natural 95. Jednou z pokutovaných firem byl i Aral. Prodejci se následně proti rozhodnutí úřadu odvolali a ten letos počátkem září pokutu potvrdil všem kromě Aralu. V rozhodnutí, které má týdeník EURO k dispozici, vyškrtnutí Aralu ze seznamu hříšníků ÚOHS zdůvodnil tím, že má po sloučení se společností British Petroleum v současné době jiné IČO než v roce 2001. Tudíž firma, proti níž zahájil řízení, již právně neexistuje.
„Aral si vyžádal naše postoje k rozkladu proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Žádost zdůvodnili tím, že chtějí očistit jméno Aral, a to přestože byli jako účastník řízení vyřazeni,“ potvrdil generální ředitel společnosti Benzina David Thoma.
Provozovatelé čerpacích stanic mají dle rozhodnutí kartelového úřadu zaplatit následující pokuty: Benzina 98 milionů korun, Agip dvacet, 22 milionů korun má uhradit Conoco, rakouská OMV 68 milionů a Shell 65 milionů korun.
Firmy se proti verdiktu ÚOHS odvolaly. Dokdy má padnout rozhodnutí, zatím není zřejmé. Pokutované firmy upozorňují, že se může protáhnout na delší dobu. Pokud ÚOHS pokuty v dalším řízení potvrdí, je jeho verdikt definitivní. Prodejci jsou rozhodnuti se v takovém případě obrátit na soud.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).