Menu Zavřít

ČISTÉ ODRŮDY

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Střídala se svrchovanost Německa a Francie

Vítejte v Alsasku, v oblasti malebné, rozprostírající se mezi Vogézami a Rýnem. Region byl celá staletí zkoušený potyčkami a válkami sousedících etnik – Francouzů a Němců. Svrchovanost se často měnila. Vestfálským mírem z roku 1648 získala svrchovanost Francie, po francouzsko–pruské válce v roce 1871 se korouhvička otočila na stranu Němců a vydržela v tomto směru až do konce první světové války. Po roce 1918 patřilo toto území opět Francouzům a s přestávkou způsobenou okupací za druhé světové války je tomu tak až dodnes. V sedmnáctém století bylo Alsasko se souhlasem krále Francie osídlováno kolonizátory z Německa, Švýcarska a Tyrolska, kteří byli ochotni kultivovat půdu. Vlivy těchto národností se v Alsasku projevují do dnešních dnů v jazyce, kultuře, kuchyni i v námi sledovaném vinohradnictví a vinařství. Alsasko chtělo provést zatřídění svých vinic a kontrolu kvality podle francouzského systému AOC, který se výrazně rozvíjel mezi léty 1935 až 1936. Válka však tyto snahy přerušila, a tak aplikace systému AOC v Alsasku skončila až v roce 1962. Další legislativní úpravy: a) Alsace Grand Cru – dekret z 20. 11. 1975 Znamená v rámci AOC další kvalitativní stupínek, tedy takové označení na etiketě mohou nést jen vína z nejlepších poloh dekretem přesně ohraničených a vyrobených jen ze čtyř odrůd:Riesling, Gewürztraminer, Tokay–Pinot gris a Muscat. V roce 1975 bylo apelací (potvrzení pravosti původu) 25, dnes jich je asi 51. b) Le Crémant d Alsace – dekret z 24. 8. 1976 Jedná se o šumivé víno vyrobené šampaňskou metodou (podrobněji rozebereme při pojednání o oblasti Champagne) z odrůd Pinot blanc, Pinot noir, Chardonnay a Riesling, buď jednotlivě, nebo ve směsi. Specifika alsaského vinařství: cca 13 000 ha vinic, 95 procent bílých odrůd, pověst vybudována na čistých odrůdových vínech, jediná oblast, kde odrůda figuruje na etiketě. Odrůdy pěstované v Alsasku:
Obecně lze pěstované odrůdy rozdělit do dvou skupin: a) Odrůdy základní, jako je Chasselas, Sylvaner, Pinot blanc a Pinot auxerrois. b) Odrůdy honosnější, prestižní, jako Tokay–Pinot gris, Muscat, Pinot noir, Riesling, Gewürztraminer.

  1. Chasselas (odcházející odrůda), Pinot blanc a Pinot auxerrois dávají lehká, příjemně pitelná vína, často se vyskytující ve směsce pod označením Edelzwicker (nebo také Gentil). Jak je vidět, výjimka potvrzuje pravidlo. Řekli jsme, že Alsasko staví na odrůdové čistotě a naráz je tu směska. Edelzwicker je výjimkou, vzpomínkou na minulost, ale stále žijící.
  2. Sylvaner – plochy se snižují, ale pořád ještě představují sedmnáct procent z celkové produkce. Společně s Edelzwickerem patří Sylvaner k nejvíce konzumovaným vínům bez přílišných ambicí, nicméně výrazně nikdy nezklame („přítel na cestách ). Hodí se k uzeninám a obecně k předkrmům. K dlouhodobému skladování a zrání bych jej nedoporučoval.
  3. Riesling – plochy jdou stále nahoru, dnes patří do zmiňované noblesní skupiny odrůd a je jednou ze čtyř odrůd povolených v Grands crus a Alsasani jsou na něj nejpyšnější.

V místních podmínkách dobře vyzrává a dává vína plná. Velmi dobře se hodí k rafinovaným pokrmům. Skvěle doprovází všechny druhy ryb a všechny druhy z palety „ovoce moře (fruits de mer). Snoubí se i s Alsaskou specialitou „Choucroute (zelí, brambory, párky, šunky, slanina). Reisling, zejména v kategorii Grand cru, a je–li z dobrého ročníku, může několik let zrát a stát se vhodným dárkem obchodnímu partnerovi.

ebf - tip - debata

  1. Pinot gris, Tokay–Pinot gris (Tokay d Alsace) – neví se přesně, jak se název maďarské vinařské oblasti dostal do alsaského vína. Legenda vypráví o alsaském generálu Lazareu de Schwendim, který dostal darem za vyhnání Turků 4000 sudů tokajského vína a několik sazenic Pinot gris. Tuto odrůdu dnes v Maďarsku nepotkáme, zato v Alsasku se objevuje asi na čtyřech procentech ploch. Chuťově je kompromisem mezi Rieslingem (se silnou kyselinkou) a Gewurztraminerem nebo Muscatem. Je to víno noblesní s potenciálem zrát v letech. Dobře se snoubí s paštikami a s drůbeží. Vyzrálé ročníky v provedení pozdní sběr či výběr z bobulí jsou pro labužníka přímo zázrakem v kombinaci s další alsaskou kulinářskou specialitou
  2. husími játry.
  3. Gewurztraminer – představuje asi osmnáct procent ploch vinic v Alsasku. Dává vína ne tak trvanlivá jako Riesling či Pinot gris, nicméně svůdná a vzrušující, spojující harmonii těla a eleganci decentně kořeněného aroma. Charakter těchto vín je však dost nestálý. Dobrých výsledků se dosahuje jen při optimální kombinaci všech faktorů ovlivňujících kvalitu vína. Gewurztraminer můžeme darovat, víme–li, že obdarovaný se občas nechá svést exotikou. Když máme podobné choutky, měl by být v našem sklípku rovněž. Velké zásoby bych nevytvářel, spíše je častěji obnovoval. Z gastronomického hlediska je možno Gewurztraminer servírovat k bílým zrajícím sýrům a s alsaskou sýrovou specialitou
  4. Munsterem (podobný našemu romadúru) je to přímo manželství z lásky.

V Alsasku je registrováno na 8500 vinařů. Vinařství je silně rozparcelováno – 65 procent vinařů má vinice menší než jeden hektar. Alsaská vína reprezentují sedm procent celkové francouzské produkce v kategorii AOC a dvacet procent bílých vín z kategorie AOC. Na export jde 25 procent, z toho 70 procent do Německa. Bratrstva. Každá vinařská oblast ve Francii má takzvaná Confreries (Bratrstva). Je to vinaři založená a podporovaná instituce dbající a pečující o dobré jméno vín z oblasti, dodržování tradic, organizující degustace, tradiční vinařské akce a slavnosti. V Alsasku se, jako jedno z prvních ve Francii, zrodilo Bratrstvo Svatého Štěpána (Confrerie de Saint–Etienne) již ve 14. století. Dnes má sídlo na zámku v městečku Kientzheimu, v bývalém sídle již zmiňovaného barona Lazarea de Schwendiho. V zámku je kolekce vín z období 1834 až 1937 a další z období 1945 až po dnešek (celkem asi 30 000 lahví). Cesta vína. Každá vinařská oblast ve Francii má rovněž Cestu nebo Cesty vína (La route du vin). V informačních turistických centrech získáte mapky, ve kterých je doporučená trasa po vinařských vesničkách. Můžete se kochat krásnými vinicemi, malebnými, pitoreskními vesničkami, historickými památkami, ochutnat, koupit vzorek přímo od výrobců a nasát atmosféru místa (ono genius loci). Budete–li se někdy pohybovat mezi Štrasburkem a Colmarem, nenechte si alsaskou cestu vína ujít. Půlden postačí, abyste zahořeli nepřekonatelnou touhou se sem vrátit. Lotrinsko. Vína z Lotrinska představují zašlou slávu. Plochy vinic čítají už jen 70 ha a viniční tratě jsou dost vzdálené. Zdá se, že pěstování mirabelek a výroba destilátů z nich (eau de vie) je méně riskantní. Odrůdová skladby: Gamay, Pinot noir, Auxerrois blanc. Apelace:

  1. Cotes de Toul – V.D.Q.S. – vinice na řece Moselle kolem města Toul,
  2. Vins de Moselle – V.D.Q.S. – vinice na řece Moselle v okolí města Mety (Metz), což je správní středisko celého regionu Alsasko–Lotrinsko a na řece Seille v okolí města Vie – sur Seille.

Lotrinská vína mají spíš lokální význam, 95 procent produkce se zkonzumuje přímo v oblasti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).