Menu Zavřít

Čistička krve do kapsy

24. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Medicína

CIF24

S převratným prototypem přístroje na filtrování krve přišla před pěti lety kalifornská společnost Aethlon Medical. Filtrování mělo výrazně zpomalit šíření virů jako HIV či žloutenky typu C v těle člověka. Součást zařízení pro klasickou dialýzu přinesla jednu velkou výhodu - na rozdíl od léků neměly pacienty postihnout žádné vedlejší účinky. Zachycování virů a toxinů touto metodou ale mělo i své háčky, přístroj s názvem HIV-Hemopurifier byl velice drahý a procedura trvala příliš dlouho.
Koncept čištění krve však nezapadl a letos se dočkal dalšího vývojového stupně. Druhá verze patentovaného Hemopurifieru se smrskla na velikost pera, takže plně vyhovuje představám expertů zabývajících se útoky biochemickými zbraněmi i lidí žijících po teroristickém útoku z 11. září 2001 v nepřetržitém strachu. Hemopurifier vyplňuje hluché místo v krizovém scénáři pro případ napadení neznámým virem. Zatímco vývoj protiléků si žádá drahocenný čas, přístroj v kapesním provedení lze nasadit operativně a údajně přibrzdí v rozletu jakoukoli formu viru. Vzhledem k mechanickému charakteru přístroje jej lze navíc dále kombinovat se zavedenou léčbou.
Hemopurifier nepotřebuje k „odvšivení“ krve žádný motor, o pohon se stará srdce a krevní oběh. Kompaktní zařízení vhodné i do terénu se napojí ke dvěma tepnám, kupříkladu na předloktí. Životadárná tekutina prochází filtry pracujícími na principu cedníku, které jsou vytvořeny z bio-plastu nazvaného polysulfon. Důležitou roli hraje také vrstva protilátek. Ta spolu s filtry miniaturní viry a patogenní toxiny zachytí a nepustí zpět do oběhu. Pročištění pěti litrů krve trvá zhruba 12 minut. Celý proces, který se musí několikrát opakovat, zabere několik hodin.
Vynález společnosti Aethlon Medical se dočkal ceny za technologickou inovaci Frost & Sullivan a po dokončení laboratorních testů zamíří do Centra pro prevenci a kontrolu nemocí v Atlantě k dalšímu zkoumání. Koncem roku by se měl Hemopurifier dočkat finálních klinických testů.

  • Našli jste v článku chybu?