Menu Zavřít

ČISTKA JE U KONCE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Přezkum licencí vyřadil ze hry desítky fondů a brokerů

Jeden z největších úkolů loni vzniklé Komise pro cenné papíry je u konce. Po třičtvrtě roce totiž končí proces přezkoumávání licencí všem účastníkům kapitálového trhu, který měl oddělit seriózní zrna od tunelářských plev. Statistiky, které komise v minulém týdnu předložila veřejnosti, jasně říkají, že došlo ke skutečnému zemětřesení, při kterém desítky firem opustily současnou scénu.

Fondy.

Jestliže ještě loni v dubnu na trhu s cennými papíry působilo 112 investičních společností, k minulému týdnu má komisí potvrzenou licenci jen 29 z nich. Další dvě společnosti - O. B. Invest a Newton Investment - mají licenci již z dřívější doby, takže se kontrolnímu procesu vyhnuly. Při pohledu na seznam úspěšných je zřejmé, že se žádná velká překvapení nekonala - své postavení si uhájily podle předpokladů všechny známé investiční společnosti.

Povolení vykonávat činnost má zatím sice ještě 81 investičních společností, ale 28 jich je v likvidaci, dvě v nucené správě, pět ve správním řízení ve věci odnětí licence, jeden případ čeká na jmenování likvidátora a u zbylých čtrnácti bude odejmuta licence po vypořádání podílníků zrušených fondů.

Nutno přiznat, že komise nemusela být tvrdým kontrolorem, který zavírá jednu firmu po druhé. Práci jí totiž částečně usnadnily samy přezkoumávané firmy, které pochopily, že na trhu nemají co dělat, a dobrovolně se vzdaly licence. Těch bylo v případě investičních společností 23. Ve skutečnosti tedy komise zrušila licenci vlastně jen třem investičním společnostem - A-Investu, Zlínské společnosti a Fio - u kterých však ještě rozhodnutí nenabylo právní moci.

Brokeři.

Definitivní statistiky ohledně obchodníků s cennými papíry sice nemá komise ještě po ruce, z předběžných výsledků je však patrné, že se zde odehrávaly ještě větší čistky než u investičních společností.

Jak nám sdělila tisková mluvčí komise Šárka Samková, správní řízení ohledně licencí bylo zahájeno s 324 obchodníky. Ve všech případech již bylo vydáno rozhodnutí. Zatím je potvrzeno 63 licencí, u 43 došlo k zúžení jejich činnosti. Zrušeno bylo 218 licencí, z toho 89 na vlastní žádost a 129 bylo sankčních zrušení ze strany komise. Proti 34 rozhodnutím je podán rozklad.

Nutno ještě dodat, že další řady by jistě prořídly i u fondů nebo makléřů. U makléřů však bylo ze zákona rozhodnuto, že se přezkoumávat nebudou. Fondy původně sítem přezkumu projít měly, ale na počátku celého procesu se nakonec rozhodlo, že se tak nestane, protože jejich hospodaření bude podrobeno tvrdé kontrole v procesu otvírání. K nejčastějším nedostatkům brokerů se mluvčí Samková zatím nechtěla vyjádřit s odkazem na připravovanou tiskovou konferenci. Něco však naznačila již dřívější zpráva komise o tom, že od ledna do srpna tohoto roku bylo uzavřeno přes 90 tisíc nevýhodných prodejů za ceny nižší, než činil aktuální kurs na burze. Podíleli se na nich právě někteří obchodníci s cennými papíry, kteří tak nevýhodnými obchody připravili většinou drobné klienty o peníze v objemu bezmála půl miliardy korun. Komise dokonce identifikovala sedm brokerských společnosti, které se na tomto šizení klientů podílely nejvíce. Nejčastější prohřešky brokerů se tak zřejmě budou rekrutovat právě z této oblasti.

Burza.

Přezkum licencí je téměř u konce, přesto však jeden z nejstěžejnějších účastníků trhu - pražská burza - licenci zatím nemá, zatímco konkurenční RM-Systém již dávno ano. Komise posunula termín rozhodnutí ohledně burzy na 12. listopad a důvodem je především to, že obě instituce se nemohou shodnout na tom, jak by měla fungovat burzovní inspekce a takzvané přímé obchody.

Především o objektivnost celého procesu přezkoumávání ze strany komise se báli na počátku jeho účastníci. To, že vše snad probíhalo regulérně bez osobních zaujetí, může dokládat fakt, že sítem prošla například i kontroverzní harvardská investiční společnost. Nicméně to nic nemění na faktu, že účastníci trhu hovoří spíše o formalismu a zbytečné byrokracii celého procesu, kdy úředníci komise nemohli detailně prozkoumávat stohy papírů dodaných od každého subjektu. Zaměřovali se prý proto spíše na formální nedostatky, aniž by zkoumali třeba strategické a věcné záměry firmy.

Potvrzené licence pro investiční společnosti

AKRO, investiční společnost

BVV INVEST, investiční společnost

Citicorp, investiční společnost

CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT, investiční společnost

ČESKO-HOLANDSKÁ INVESTIČNÍ SPOLEČNOST

GUTMANN & CIE INVESTIČNÍ SPOLEČNOST

HARVARD CAPITAL and CONSULTING, investiční společnost

InvestAGe, investiční společnost

Investiční kapitálová společnost KB

Investiční společnost EXPANDIA

FINNEX Trust, investiční společnost

Investiční společnost Linh ArT

Investiční společnost PB

Investiční společnost Sportvest

Investiční společnost Union

Investiční společnost INVESTWAY

J & T Asset Management, investiční společnost

Jablonecká bižuterní investiční společnost

KIS, kapitálová investiční společnost České pojišťovny

MAPIS, investiční společnost

Partnerská Kapitálová Investiční Společnost

Patria, investiční společnost

Pioneer, česká investiční společnost

Plzeňská investiční společnost

PPF, investiční společnost

První investiční společnost

Spořitelní investiční společnost

TRADEINVEST, investiční společnost

ŽB - Trust, investiční společnost

Newton Investment, investiční společnost*

O.B. Invest, investiční společnost*

EBF24

Poznámka: *licence udělené již dříve

Pramen: Komise pro cenné papíry

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).