Menu Zavřít

Čivaví mosty

29. 1. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

V psích útulcích v oblasti San Franciska se tomu říká syndrom Paris Hiltonové. Nikdo však nemá na mysli poslední módu v oblasti trhlých účesů či zálibu v okázalém odívání. Řeč je o čivavách – miniaturních psících, ze kterých mezi jinými i dědička hotelového impéria učinila oblíbený módní doplněk.
Leč popularita miničoklíků přinejmenším v Kalifornii postupně opadá, a tak příběhy stovek zvířátek pokračují v zařízeních pro opuštěné tvory toho druhu. Na konci loňského roku tvořily čivavy celou třetinu, a v některých případech dokonce polovinu veškerých obyvatel psích útulků. Ochránci zvířat si myslí, že vinu na tom nese Hollywood, kromě Paris Hiltonové se s čivavami často ukazují i další hvězdy, jako je Britney Spearsová, Hillary Duffová či Mickey Rourke. Rasu proslavily též filmy jako Pravá blondýna a Čivava z Beverly Hills. A proto je zřejmě správné, že se jejich záchrany chopily opět celebrity.
Herečka Katherine Heiglová známá ze seriálu Chirurgové jako doktorka Izzie Stevensová loni v prosinci uhradila záchranu 25 čivav, které měly být utraceny. Namísto toho je společně s American Airlines a organizací Kinder4Rescue poslala do New Hampshiru. Akce přišla na 25 tisíc dolarů a pejskové byli rozebráni během jediného dne. Tímto úspěchem se inspirovaly i další majetní příznivci čtyřnohých šperků a hned první lednovou středu následoval další letecký transport – aerolinky Virgin Airlines zaplatily akci Great Chihuahua Airlift of 2010, v jejímž rámci bylo zachráněno patnáct dalších psíků. Ti nalezli nové domovy pro změnu v New Yorku. Na východ se vypravili opravdu ve velkém stylu – čivavy dostaly na cestu pamlsky a psí hračky, jejich průvodci zase šampaňské. Ani tato akce zřejmě nebyla poslední, dle amerických ochránců budou další čivaví letecké mosty brzy následovat.
V jiných státech USA bývají totiž nejčastěji opuštěnými plemeny velcí kříženci či pitbulové, naopak zájem o čivavy tam přetrvává. Například jen v New Yorku má organizovaná skupina NYC Chihuahua Meetup téměř osm set členů, a nebudou to jistě jediní fanoušci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).