Menu Zavřít

ČKA Surreal

27. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Za stát "kopou" v developerské firmě otec i dcera

Společnost IPB Real, jeden z největších developerů bytů a rodinných domů v Česku, zatím stále zůstává ve vlastnictví České konsolidační agentury(ČKA), během prázdnin by ale měla získat nového soukromého vlastníka. První kolo tendru, organizovaného Commerzbank, skončilo a nyní se připravuje druhé. V soutěži o koupi 100 procent akcií firmy, původně vlastněné IPB, v červnu 2000 převzaté ČSOB a loni v květnu převedené do ČKA, zůstalo sedm investorů. „O zahájení fáze due diligence budou zájemci informováni dopisem, ČKA předpokládá odstartování druhého kola počátkem června,“ uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek. „Data room“ by měl být otevřen zhruba osm týdnů, to je asi týden pro každého uchazeče. Konečné nabídky se mají předkládat koncem července.

Velcí hráči nepřišli.

„Sestavili jsme short list a o výsledku prvního kola informovali potenciální zájemce,“ říká Miloš Vágner z oddělení investičního bankovnictví Commerzbank. Jména uchazečů z pochopitelných důvodů sdělit odmítá. Přesto se o nich v zákulisí hovoří. Proti očekávání mezi potenciálními kupci zřejmě nefiguruje žádná z velkých developerských společností, jako například Skanska nebo UBM, jež se pohybují na stejném segmentu trhu jako IPB Real. Některé jiné subjekty svou účast sami potvrzují. „Obdrželi jsme dopis z Commerzbank, že postupujeme do druhého kola,“ sdělila týdeníku EURO Jarmila Trejbalová, členka představenstva ústecké společnosti Central Europe Holding. Svůj zájem o koupi potvrdila i Česká typografie. Zdroj týdeníku EURO uvedl, že na seznamu je i slovenská J&T Banka. „Obchody, o které bychom mohli mít zájem, nekomentujeme. Tuto informaci vám nemohu potvrdit ani vyvrátit,“ říká její mluvčí Petr Málek. S otazníkem jsou uváděni další údajní zájemci: firma PRO Holding se sídlem v Aši a irská developerská společnost Ballymore. Na seznamu má být i jistý ukrajinský občan s příjmením Muska.

ebf - tip - debata

Vinice už má kupce

.
Jak jsme již informvali (EURO 8/2003), ČKA měla vůči IPB Real pohledávku ve výši 818 milionů korun. To bylo na konci loňského roku. Podle důvěryhodných zdrojů činila koncem letošního února evidovaná pohledávka včetně příslušenství „pouze“ 174,955 milionu korun. Pokud jsou informace správné, signalizovalo by to určitý posun ve věci prodeje pražského komerčního centra Vinice na Vinohradské třídě, který IPB Real patří. V budově je v nájmu společnost Český Mobil, provozující mobilní síť Oskar. Právě výtěžek z prodeje budovy, jejíž tržní cena se odhaduje na 600 milionů korun, měl posloužit k umoření vysokého dluhu vůči státu. „Proces prodeje Vinice probíhá, transakce je před dokončením,“ říká mluvčí ČKA Pekárek. Kdo objekt kupuje, se zatím neví. Zájemci o firmu IPB Real mají podle propozic soutěže ve svých nabídkách zohlednit obě možné varianty: že se Vinice prodat podaří, stejně jako, že se kupec nenajde.

Rodinný podnik.

Zmíněnou pohledávku spravuje odbor restrukturalizace ČKA řízený Michaelou Kukrechtovou. Nepochybně zajímavou informací je, že zájmy státu hájí od loňského roku v IPB Real i její otec, Ivo Pavel (66), penzista s bydlištěm v Mladé Boleslavi. Je místopředsedou představenstva IPB Real a zároveň předsedou představenstva dceřiné společnosti IPB Real development. Předsedou představenstva IPB Real a generálním ředitelem je Ota Zima, kmenový zaměstnanec ČKA (dočasně uvolněn z pozice ředitele odboru metodiky). Přirozeně se nabízí otázka, jak se blízký příbuzný, který není zaměstnancem agentury, mohl do orgánů firmy dostat. „Navrhujeme zvolit ing. Ivo Pavla, který má odborné zkušenosti v oboru stavebnictví a je loajální vůči ČKA,“ uvádí se v podkladech pro jednání dozorčí rady z 6. června 2002, které má týdeník EURO k dispozici. Návrh byl projednán i představenstvem. V přiloženém životopise je uvedeno, že Pavel, absolvent ČVUT, pracoval na několika stavbách jako stavbyvedoucí, posléze jako vedoucí investičního oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, následně byl hlavním stavbyvedoucím jaderné elektrárny Temelín a naposledy technicko-ekonomickým náměstkem Vodních staveb Bohemia, divize 3. Které argumenty nakonec převážily? Přestože elementární odborné předpoklady pro výkon funkce Ivo Pavel nepochybně má, jako prvotní a rozhodující se spíše jeví prvek pokrevní spřízněnosti. „ČKA nehleděla na příbuzenské vazby, ale snažila se nalézt odborníky s příslušnou kvalifikací. V případě Ing. Pavla rozhodly jeho odborné kvality v oblasti velkého stavebnictví. Stejně jako ostatní členové vedení prošel výběrem a doporučením personální agentury, která byla ze strany ČKA najata k provedení personálního auditu,“ obhajuje serióznost personální politiky mluvčí Jiří Pekárek. Příbuzenské vazby prý navíc v tomto případě nemohou znamenat nějaký problém, neboť oba dva (Kukrechtová i její otec) hájí totožné zájmy. „Jde jim o maximální tržní hodnotu firmy a tím i co nejvyšší výnos z tohoto aktiva,“ doplňuje zástupce agentury. Ať tak či tak, čím dříve bude mít firma soukromého majitele, tím asi lépe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).