Menu Zavřít

ČKA zatím podíl neprodá

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Česko-ruská banka

EBF24

Česká konsolidační agentura navzdory dřívějším plánům neprodá v dohledné době svůj podíl v První česko-ruské bance (PČRB). Týdeník EURO má informace, že jednání o prodeji se prakticky zastavilo. Podíl měla podle původních představ vykoupit sama PČRB. Tomu však brání velmi rozdílné výroky dvou různých oceňovatelů ohledně hodnoty podílu ČKA. Cena, za kterou by agentura mohla svůj podíl bance prodat, je podstatně vyšší, než odpovídá ocenění, jež si nechala udělat česko-ruská banka.
ČKA v bance vlastní necelých čtrnáct procent, které jsou dědictvím po bývalé IPB. Konečné rozhodnutí o tom, jak hodlá konsolidační agentura postupovat, má padnout do konce roku. Vyloučena není ani možnost, že Češi v bance zůstanou delší dobu. To by znamenalo, že po ukončení činnosti ČKA na konci příštího roku se její podíl převede na ministerstvo financí podobně jako jiná zbývající aktiva agentury.
PČRB se mimo jiné zabývá financováním česko-ruského obchodu, spolupracuje s ní kupříkladu Česká exportní banka. I to je jeden z důvodů, proč by si mohl český stát chtít v PČRB udržet vliv.
Banka, která vlastní bankovní licenci v Rusku, nicméně zatím neuspěla se záměrem rozšířit bankovní činnost také do Česka. ČNB její dřívější žádost o licenci pro dceřinou společnost v Česku letos zamítla kvůli nevyjasněné vlastnické struktuře PČRB.
Svůj podíl se totiž rozhodl prodat klíčový podílník a také klient banky - ruská firma Strojtransgaz, která staví plynárenskou infrastrukturu a je hlavním dodavatelem ruského energetického obra Gazpromu. Dalšími podílníky banky jsou fyzické osoby spojené se Strojtransgazem. Je poměrně pravděpodobné, že PČRB požádá o licenci znovu a bude se snažit námitkám české centrální banky vyhovět, ačkoliv považovala odmítavé rozhodnutí ČNB za neopodstatněné. Pokud by v budoucnu česko-ruská banka se svou žádostí přece jen uspěla, fakticky by si otevřela dveře do celé Evropské unie. Navíc by pak mohla ve větším rozsahu poskytovat služby také ruským firmám, které se zajímají o český trh.
Výkonný šéf banky Roman Popov uvedl, že negativní rozhodnutí ČNB nijak nezpochybnilo orientaci na česko-ruský obchod. PČRB před časem vypracovala strategii svého rozvoje společně s poradenskou firmou Roland Berger a právě služby pro české (a také slovenské) společnosti a jejich partnery v Rusku v ní byly označeny za prioritní. Vzhledem k této prioritě by Popov uvítal, kdyby Češi podílníky banky zůstali i do budoucna. (žiž)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).