Menu Zavřít

Články do Los Angeles

12. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Starosta objednal pro radnici ekologická auta

PRAHA (han) – Kalifornské Los Angeles se jako první město na světě zaměřuje na automobily, které nejsou poháněny spalovacím motorem, ale palivovým článkem. Starosta Jim Hahn u japonské Hondy objednal pro radnici model FCX. Těchto vozů, které zatím existují jen v prototypu, by mělo po Los Angeles jezdit ještě do konce letošního roku pět.
„Kvalita vzduchu se v oblasti Los Angeles v posledních letech stále zlepšuje, a to i díky novým ekologickým technologiím,“ prohlásil primátor Hahn. „Z hlediska znečišťování ovzduší jsou vozidla s palivovými články na vodík nadějnou předzvěstí čistých automobilů budoucnosti.“
Honda FCX se nedávno stala prvním vozem s palivovým článkem na světě, který dostal osvědčení od dvou amerických vládních institucí: Kalifornského úřadu pro atmosferické zdroje a Agentury pro ochranu životního prostředí. Obě potvrdily, že FCX produkuje nulové emise. Umožňuje to skutečnost, že vůz využívá k výrobě elektřiny, která pohání elektromotor, modul palivového článku využívající vodík. Při maximálním výkonu 60 kW (80 k) a točivém momentu 272 Nm se zrychlení neliší od modelu Honda Civic. Model FCX má jízdní dosah až 355 km a místo pro čtyři osoby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).