Menu Zavřít

Clintonová už má dostatek delegátů, Sanders se nevzdává

7. 6. 2016
Autor: čtk

Hillary Clintonová si zajistila počet hlasů delegátů, které potřebuje k automatickému získání demokratické nominace. Bude tak první ženou, která se ocitne na kandidátce jedné z velkých politických stran v USA. Její stranický rival Bernie Sanders se však nehodlá vzdát a chce získat podporu takzvaných superdelegátů celostátního nominačního sjezdu, kteří nejsou vázáni výsledky primárek v jednotlivých státech.

Podle výpočtů agentury AP se podařilo Clintonové, bývalé první dámě a ministryni zahraničí, získat o víkendu potřebných 2383 hlasů. Její nominace by měla být formálně schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Unáhlený závěr?

Vermontský senátor však právě s tímto sjezdem spojuje naděje a boj o nominaci nevzdává. Podle Sanderse média špatně počítají s hlasy superdelegátů, kteří mohou hlasovat bez ohledu na výsledek primárek. „Naším úkolem bude v čase zbývajícím do sjezdu přesvědčit tyto superdelegáty, že Bernie je zdaleka nejsilnějším protikandidátem Donalda Trumpa,“ prohlásil v reakci na výpočty AP Sandersův mluvčí Michael Briggs, který zprávy o vítězství Clintonové označil za „unáhlený závěr“.

Sanders má podle některých průzkumů v klíčových státech větší šanci porazit Trumpa než bývalá první dáma.

Rovněž o Trumpově nominaci musí oficiálně rozhodnout červencový sjezd republikánů v Clevelandu. Přestože vedení strany není v podpoře muže proslulého kontroverzními výroky zcela jednotné, považuje se schválení jeho kandidatury za pouhou formalitu a všichni Trumpovi konkurenti již souboj vzdali. Podle AP má podporu 1239 delegátů, přičemž k automatické nominaci stačí o dva méně. Další hlasy si nepochybně zajistí při dnešních primárkách.

CIF24

Přečtěte si o problémech Hillary Clintonové

Clintonová užívala soukromý mail. Podle inspekce porušila pravidla

 Hilary Clintonová

Clintonová, která si je svým vítězstvím jista již delší dobu a v kampani se zaměřuje na přímý souboj s Trumpem, zprávu o počtu delegátů přivítala, hodlá si však svůj náskok pojistit v dnešním závěrečném „superúterý“, kdy mají demokraté na programu nominační souboje v šesti státech. „Budeme bojovat o každý jednotlivý hlas, zvláště tady v Kalifornii,“ řekla Clintonová během volebního mítinku ve městě Long Beach s tím, že si chce zajistit potřebnou většinu i bez ohledu na zmíněné superdelegáty.

V Kalifornii budou demokraté rozdělovat vůbec největší počet delegátů ze všech států a podle průzkumů by měl být souboj vyrovnaný. Kromě toho mají dnes na programu ještě primárky v Montaně, New Jersey, Novém Mexiku a Jižní Dakotě. Ve všech pěti státech budou hlasovat rovněž republikánští voliči, demokraté navíc uspořádají ještě volební shromáždění v Severní Dakotě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).