Menu Zavřít

CLINTONŮV TREST DESTABILIZUJE STÁT

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U S A

Celý minulý týden probíhala na stránkách amerických deníků debata o odvolání prezidenta Billa Clintona. Blížící se čtvrteční, později páteční a nakonec sobotní hlasování v Kongresu bylo sice ve středu zastíněno útokem na Irák, ale už v pátek dostala obě témata stejný prostor. Deník The Washington Post ve svém pátečním redakčním komentáři došel k závěru, že kongresmani nemají dostatečný důvod zahájit proces Clintonova odvolávání. V pátek navíc vyšlo najevo, že šéf republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Robert Livingston měl před lety také nemanželský poměr, nyní vyčítaný prezidentovi. Republikáni se ovšem ohradili tvrzením, že oba případy spolu nesouvisí a hlavní je, že Clinton lhal pod přísahou.

The Washington Post si položil otázku, zda právě nynější Clintonovy problémy by měly dávat Kongresu šanci využít práva na prezidentovo odvolání. „Náš názor je, že ne, tvrdí rezolutně deník a dodává, „Mění se tak systém vlády a přitom ne k lepšímu. Oslabení exekutivy je další cenou, kterou zaplatíme za prezidentovu touhu po rozkoši a nesmiřitelnost jeho protivníků.

ebf - tip - debata

Například neúspěšný republikánský kandidát z prezidentských voleb v roce 1996 Bob Dole vyzval své stranické kolegy ze Sněmovny reprezentantů, aby místo odvoláním, potrestali prezidenta pokáráním. Robert Livingston a jeho poradce Tom DeLay byli však proti takovému řešení. Podle mínění listu The New York Times si totiž byli jisti, že sněmovna návrh na ústavní žalobu prezidenta, která proces odvolávání spustí, schválí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).