Menu Zavřít

Cloudový systém pro loT

24. 9. 2018
Autor: Euro.cz

Otevřený operační systém MindSphere od společnosti Siemens pro průmyslový internet věcí

Technologie pro internet věcí jsou považovány za ty, které spolu s umělou inteligencí do budoucna nejvíce ovlivní celou naši společnost. Novinkou na našem trhu je otevřený operační systém a cloudové řešení MindSphere od společnosti Siemens.

MindSphere je otevřený operační systém a cloudové řešení pro průmyslový internet věcí. Zjednodušeně lze říct, že slouží k připojování různých zařízení ke cloudu a ke sběru dat. „Zařízeními“ jsou pak míněny všechny věci, stroje, přístroje apod.

Může to tedy být vybavení chytrých továren, zařízení, která slouží k řízení dopravy a dopravní infrastruktury, např. chytrých křižovatek nebo železničních přejezdů, vlaků, tramvají, souprav metra apod.

Mohou to ale být i technologické celky v energetice či v chemii nebo „pouze“ připojený klasický počítač či senzor, který sbírá data.

Všechna tato zařízení mají společné to, že generují velké množství dat, která je možné sbírat a ukládat v cloudovém úložišti.

Tím ale role systému MindSphere nekončí. MindSphere umožňuje s těmito daty dále nakládat pomocí aplikací a pokročilých analytických funkcí, které rovněž běží v cloudu. Tyto aplikace vytváří buď přímo společnost Siemens, nebo třetí strany, tedy nezávislí vývojáři. Další možností je, že si je připravují sami zákazníci. Velká část těchto aplikací míří například na optimalizaci správy, provozu a údržby zařízení, ze kterých jsou data sbírána.

Operační systém MindSphere tvoří tři základní vrstvy

Spodní vrstva slouží k připojování zařízení, ze kterých se sbírají data. Pro tuto úroveň Siemens připravuje celou řadu nástrojů MindConnect, ať již softwarových, nebo hardwarových, které slouží ke snadnému připojení zařízení od Siemensu i třetích stran. U velké řady novějších zařízení od Siemensu je k dispozici integrovaná konektivita, a není tak potřeba mít žádný dodatečný hardware ani speciální software. Zákazník si pouze aktivuje funkci, která mu zajistí šifrované připojení do cloudu.

Střední vrstvu operačního systému MindSphere tvoří samotné cloudové úložiště. V této oblasti Siemens spolupracuje s firmami, jako je SAP nebo Amazon Web Services, které poskytují vlastní cloudové služby.

Nejvyšší vrstvou v tomto systému je vrstva aplikační, na jejímž budování se podílí jak Siemens, tak i třetí strany.

Intenzivně se pracuje na řešeních konkrétních problémů v řadě odvětví.

Začínáme se systémem MindSphere

Na samém začátku je vždy potřeba se podívat na to, jaký strojový park firma má, jestli už data sbírá a jak s nimi pracuje.

Existuje celá řada společností, které už data z některých oblastí systematicky sbírají. Zde se nabízí případně i možnost propojit MindSphere s existující databází.

Pokud firma data ze strojů systematicky nesbírá, Siemens jí pomůžeme najít optimální řešení konektivity „sestavené na míru“, to však přitom vůbec nemusí být nákladné z důvodu využití standardních prvků MindConnect. Po objednání a získání uživatelského přístupu do MindSphere je možné začít s připojováním zařízení.

Zákazník se může rozhodnout, že si svá zařízení připojí sám - v řadě případů s využitím prvků pro plug & play konektivitu podle jednoduchého návodu.

Pokud zákazník disponuje některými z novějších řídicích systémů od Siemensu, tak v nich pouze aktivuje příslušnou funkci, zařízení spáruje s účtem, který je mu zřízen, a nastaví si jednoduše datový model - jaká data chce z těchto zařízení stahovat a v jakých cyklech. Zákazníci Siemensu mají proto začátek o něco jednodušší, ale i ti ostatní to mají velmi snadné. Vývojáři a provozovatelé aplikací pro MindSphere obdobným způsobem získají vývojářský přístup do MindSphere a mohou začít vyvíjet a nabízet zákazníkům vlastní aplikace.

EBF24

A čím se systém MindSphere odlišuje od konkurenčních systémů? V první řadě tím, že vzniká robustní, rozsáhlá sada nástrojů pro snadné a bezpečné připojení v podstatě libovolných zařízení. Ne všechny ostatní cloudové systémy tuto vrstvu mají, nebo ne v takové šíři. Siemens se zde opírá o přibližně 30 milionů řídicích systémů a miliony dalších zařízení, které má globálně instalovány a které umějí těmito jednoduchými nástroji na konektivitu dovybavit. Více se dozvíte na www.mindsphere.cz. 9

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).