Menu Zavřít

ČNB: Běžný účet se v říjnu přehoupl do přebytku

14. 12. 2010
Autor: profit

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, skončil v říjnu přebytkem 616,7 milionu korun.

Foto: archív Profit

Výsledek byl ovlivněn přebytkem obchodní bilance, oznámila dnes Česká národní banka. “Z pohledu koruny jsou dnešní data o určitě pozitivní. Je ovšem otázkou, zda se nejednalo pouze o jednorázové překvapení. Ostatní složky běžného účtu se totiž zhoršují a schodek běžného účtu relativně k HDP se prohlubuje,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní. Objem vyplacených dividend v říjnu činil osm miliard korun. „V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu Evropské unie ve výši 0,3 miliardy korun. Objem vyplacených dividend v říjnu činil osm miliard korun,“ uvedla centrální banka.

Na kapitálovém účtu jsou zahrnuty příjmy z rozpočtu EU ve výši přibližně 0,1 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu vzrostlo.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 11,9 miliardy korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 9,9 miliardy Kč, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo šest miliard korun. Přebytek portfoliových investic v objemu dvou miliard korun byl ovlivněn nákupem akcií a korunových dluhopisů zahraničními investory.

Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši 5,7 miliardy korun v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Vláda čerpala od Evropské investiční banky úvěry za 3,6 miliardy Kč na výstavbu dopravní infrastruktury.

Saldo transakcí klientů ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vedlo ke snížení devizových rezerv o 6,1 miliardy korun.

CIF24

Říjnová platební bilance ČR (vybrané položky, v milionech Kč):

běžný účet 616,7
obchodní bilance22.405,1
bilance služeb-3229,1
bilance výnosů-15.777
kapitálový účet61,4
finanční účet11.914,6
přímé investice9877,5
- v zahraničí-884,3
- zahraniční v tuzemsku10761,8
portfoliové investice1964,6
ostatní investice-5712,1
změna devizových rezerv *)6061,3

*) záporné znaménko znamená nárůst

  • Našli jste v článku chybu?