Menu Zavřít

ČNB hrozí Hospodářským novinám žalobou

18. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Ochrana osobních údajů

ebf - tip - debata

České národní bance (ČNB) došla trpělivost. Poté, co Hospodářské noviny zveřejnily minulý týden informaci o investicích některých členu bankovní rady, zvažuje právní kroky. „Jestli a kdo podá žalobu, zatím nevíme. Dotčené osoby jsou na služební cestě. Na příštím zasedání bankovní rady se tím budeme zabývat. Nemůžeme ale vyloučit žádnou reakci,“ řekla týdeníku EURO mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová.
Hospodářské noviny totiž otiskly údaje o majetkových poměrech členů bankovní rady. Jenže tím porušily zákon, který tvrdí, že tato data nelze zveřejnit. A to i přesto, že jsou veřejně přístupná v rejstříku v Poslanecké sněmovně.
List sice připouští, že porušil zákon, jenže argumentuje veřejným zájmem. Lidé by podle něj měli vědět, jak investují centrální bankéři. Jako důvod uvádí deník fakt, že mají informace, ke kterým se běžný investor nedostane. Je tedy možné, že by tyto informace mohli lidé z ČNB zneužít při rozhodování, kde zhodnotí své peníze.
V minulosti přitom podobná data popsal i deník Právo. Na to ovšem reagovala ČNB pouhým varováním. Nyní už ale regulátor trhu hodlá postupovat mnohem razantněji.
Žalobu ovšem mohou podat pouze bankéři, kteří byli v textu zmíněni, tedy zejména viceguvernér Miroslav Singer a vrchní ředitel Pavel Řeřábek. Zasedání bankovní rady je tento čtvrtek, kdy se bankéři rozhodnou. ČNB jako úřad však může pouze podat stížnost k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).