Menu Zavřít

ČNB pochybila. Záložna WPB Capital přišla o licenci nezákonně

18. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Česká národní banka pochybila, když v roce 2014 odebrala licenci záložně WPB Capital. Podle soudu šlo o nepřiměřený zásah, uvedl dnes mluvčí představenstva WPB Capital Martin Jaroš. Městský soud v Praze o žalobě záložny na rozhodnutí bankovní rady rozhodl v pátek, potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci. ČNB má nyní postup vůči WPB Capital přehodnotit.

„Rozhodnutí správního orgánu soud při jednání v pátek 15. června zrušil a vrátil správnímu orgánu k novému jednání,“ řekla Puci. Další odůvodnění neuvedla s tím, že rozsudek zatím není sepsaný. Lhůta je do měsíce. O dalším postupu ve správním i soudním řízení včetně podání kasační stížnosti ČNB rozhodne až po doručení rozsudku, uvedla Denisa Všetíčková z tiskového oddělení centrální banky.

„Městský soud v Praze po provedeném dokazování konstatoval, že ČNB zvolila vůči WPB Capital nesprávný postup, když odnětí licence bylo nepřiměřeným zásahem. Soud též označil okolnosti správního řízení a zejména s tím souvisejícího předběžného opatření za pochybné. Argumentace ČNB ve správním rozhodnutí i v řízení před soudem byla shledána nepřesvědčivou a soud při zdůvodnění svého rozhodnutí poukázal i na závažná pochybení při vedení správního řízení,“ uvedla WPB. Představitelé záložny nyní hodlají provést hloubkovou analýzu stavu družstva, které v posledních letech spravoval centrální bankou dosazený likvidátor Jiří Švihla.

Žaloba záložny poukazovala také na podjatost tehdejších pracovníků ČNB, zejména viceguvernéra Vladimíra Tomšíka. Podle záložny se Tomšík koncem roku 2013 opakovaně setkával s bývalým členem WPB Pavlem Petrovičem, který usiloval o zničení záložny a ovládnutí jejího majetku.


Přečtěte si o nejistých makroekonomických předpovědích:

Bude dobře. Letos skoro na beton

Bude dobře. Letos skoro na beton


WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle dnešního vyjádření WPB mělo družstvo v roce 2012 bilanční sumu kolem 5,4 miliardy korun a vykázalo zisk před zdaněním 116 milionů korun. Podle údajů v Obchodním rejstříku čistý zisk za rok 2012 dosáhl 91,5 milionu korun.

Garanční systém finančního trhu po odebrání licence následně zajistil výplatu 2,799 miliardy korun mezi 6898 klientů, kteří měli podle zákona nárok na výplatu náhrady vkladu. Klienti zkrachovalé záložny měli poslední možnost podání žádosti o výplatu peněz, které měli uložené v kampeličce v době jejího pádu, do 16. října loňského roku. Pro fond byla výplata náhrad vkladů klientům záložny WPB Capital čtvrtou nejvyšší výplatou v historii.

ebf - tip - debata

ČNB zakročila v několika dalších kampeličkách
Březen 2010 - ČNB odejmula povolení k činnosti v sektoru družstevních záložen Úvěrnímu družstvu PDW, tehdy jedné z nejmenších záložen na trhu. Úvěrní družstvo mělo ke konci roku 2009 celkem 367 členů a jeho celková bilanční suma činila přibližně 62,8 milionu korun. Důvodem byly závažné nedostatky v činnosti, mimo jiné neměla dostatečné zajištění úvěrů a neprováděla vnitřní audit. Výplata náhrad vkladů družstva PDW začala v březnu 2013, do března 2016 získali klienti přes 17 milionů korun.
Prosinec 2010 - ČNB odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna; důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání záložny. Do října 2011 Fond pojištění vkladů (FPV) většinu peněz klientům vyplatil; šlo o 68,3 milionu korun.
Březen 2012 - ČNB odejmula povolení působit jako družstevní záložna spořitelnímu a úvěrnímu družstvu Unibon. Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu. Do konce roku 2012 vyplatil FPV 99 procent všech ze zákona pojištěných vkladů této kampeličky; celkem to bylo 1,8 miliardy Kč. Letos v únoru se začal Krajský soud v Ostravě zabývat případem podnikatele Daneše Zátorského, Davida Rusňáka a Radka Hradila, kteří jsou podezřelí, že se podíleli na vytunelování záložny. Zátorský a ostatní obžalovaní jsou obviněni z podvodu se škodou přes 120 milionů, což je pouze nezaplacená jistina a podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové jen zlomek zjištěných škod.
Prosinec 2013 - ČNB odňala povolení působit jako družstevní záložna Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD). Důvodem byly závažné nedostatky v podnikání záložny, které poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu. Soud následně poslal záložnu do konkurzu. Drtivá většina klientů dostala vyplacenu pojištěnou část svých úspor. Celkem jde zhruba o 12 miliard korun, tedy o druhou nejvyšší výplatu v historii FPV (po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003). Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v lednu 2016 v této kauze obžalobu na 20 lidí, čelí obvinění ze zpronevěry a z praní špinavých peněz. Škoda, kterou obžalovaní způsobili, přesahuje podle vyšetřovatelů miliardu korun. Od loňského února případ řeší pražský městský soud.

Dále čtěte:

Licenci ČNB na poskytování spotřebitelských úvěrů získalo 84 firem. Žadatelů bylo víc než sto

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Míru zadlužení Česka považují za vysokou tři pětiny lidí, ukázal průzkum

Exekuce: je třeba udělat tenkou tlustou čáru

Letos si chce půjčit polovina Čechů. Nejoblíbenější jsou úvěry na bydlení

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).