Menu Zavřít

ČNB pokračuje v intervencích, sazby zůstávají na historických minimech

30. 6. 2016
Autor: Tomáš Novák, Euro

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun vůči euru. Zopakovala, že pravděpodobné ukončení jejich režimu vidí na polovinu roku 2017. Rada zároveň nechala úrokové sazby na historických minimech.

Na počátku května bankovní rada ČNB uvedla, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. V souvislosti s brexitem ekonomové upozornili, že vystoupení Británie z EU může způsobit posunutí konce režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017.

Čtvrteční zasedání bylo poslední, kterého se zúčastnil guvernér Miroslav Singer, kterému končí druhý šestiletý mandát. Ve funkci jej od 1. července nahradí současný člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 korun/EUR“. Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Nejistotou v dalším ekonomickém vývoji jsou podle Singera dopady pravděpodobného budoucího odchodu Velké Británie z EU. V souvislosti s brexitem ekonomové již dříve uvedli, že vystoupení Británie z EU může způsobit posunutí konce devizových intervencí nejméně do konce roku 2017.

Singer v této souvislosti uvedl, že krátkodobě lze pozorovat v souvislosti s brexitem nejistotu na finančních trzích a zhoršený sentiment. Dlouhodobé dopady nelze nyní podle něj dost dobře předpovědět. „Krátkodobě se zvýšila nejistota, což neprospívá sentimentu ani stavu finančních trhů. V tuto chvíli se to k nám nepřenáší ve významném objemu. Ale nyní se snažit rozklíčovat další dlouhodobější vývoj se nám zdá neracionální,“ uvedl. Zároveň dodal, že bankovní rada dnes nedebatovala o záporných úrokových sazbách.

MMF24

„Osobně předpokládám, že ČNB svůj kurzový závazek opustí až v průběhu prvního pololetí roku 2018. Zároveň se domnívám, že i nadále nejsme v situaci, jež by volala po oslabení úrovně kurzového závazku ze stávajících 27 korun za euro,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Přečtěte si bilancování odcházejícího guvernéra

Odcházející Singer účtuje: Kritici intervencí ČNB se mýlili

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce dubna intervenovala za zhruba 530 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).