Menu Zavřít

ČNB SI VĚŘÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nízká inflace

Česká národní banka předpokládá ve svém posledním čtvrtletním inflačním přehledu, že spotřebitelské ceny porostou v letošním roce jen mírně, zejména v důsledku nízké domácí poptávky, vyplývající z poklesu ekonomiky. Index spotřebitelských cen by měl podle ní vzrůst do konce března příštího roku meziročně o 6,2 až 8,4 procenta, což dává v průměru 7,3 procenta.

CIF24

Čistá inflace, tedy růst spotřebitelských cen očištěný o administrativní vlivy, by se měla podle centrální banky pohybovat v březnu roku 2000 v rozmezí 3,7 až 6,7 procenta, to jest podle průměru na asi 5,2 procenta. Koncem letošního roku se bude meziroční čistá inflace nacházet podle ČNB v okolí dolní hranice intervalu mezi čtyřmi až pěti procenty, stanoveného pro inflační cíl. „Dosavadní vývoj inflace a předběžný výhled vývoje inflačních faktorů naznačují, že střednědobý infla ční cíl na rok 2000, stanovený pro čistou inflaci v intervalu 3,5 a 5,5 procenta, by měl být splněn, uvádí se v inflační zprávě centrální banky.

Uvedená čísla odpovídají dlouhodobé měnové strategii ČNB do roku 2005. Vláda je však proti a chtěla by vyšší inflaci, která by podle jejího názoru podpořila hospodářský růst. Je velmi pravděpodobné, že Bankovní rada ČNB sníží na svém zasedání v pondělí 3. května, které se zdrželo z minulého čtvrtka kvůli cestě guvernéra Josefa Tošovského do USA, svou čtrnáctidenní repo sazbu z nynějších 7,2 na sedm procent, hlavně v důsledku nízké inflace a relativně silného kursu koruny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).