Menu Zavřít

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky na 3,2 procenta. Koruna posílí méně

2. 8. 2018
Autor: Michael Tomeš

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta. Pro příští rok odhad ponechala na 3,4 procenta. Po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí květnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,9 procenta. Pro rok 2020 ČNB očekává růst ekonomiky o 3,3 procenta. Koruna by měla posílit méně, než ČNB původně předpokládala.

Centrální banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,50 koruny za euro a příští rok posílí na průměrných 24,60 Kč/EUR. V předchozí květnové prognóze ČNB letos počítala s kurzem 25 korun za euro a příští rok s 24,40 Kč/EUR. V roce 2020 by měla koruna podle ČNB posílit na 24,20 Kč/EUR. „Globální vliv by měl přetrvat i v následujících dvou čtvrtletích, od závěru roku se ale posílení obnoví,“ uvedl guvernér. Nelze ovšem podle něj vyloučit, že koruna obnoví posilování dříve. „Trhy jsou dnes ve velké nejistotě, poměrně rozkolísaným vývojem pod vlivem prohlášení k obchodní politice,“ dodal.

V případě inflace ČNB odhad pro třetí čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,1 procenta. V květnové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro čtvrté čtvrtletí 2019 odhad banka zvýšila na dvě procenta z předchozích 1,9 procenta.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra vyrovnaná. Nejistotou může být rychlost odeznívání negativního sentimentu působícího na kurz koruny a nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodu. Krátkodobým rizikem působícím proti růstu cen může být podle centrální banky výhled inflace na nejbližší měsíce u cen potravin a pohonných hmot.

MMF24

Ministerstvo financí v nové prognóze z tohoto týden zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta a příští rok na 3,1 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden uvedla, že letos očekává růst ekonomiky o 3,3 procenta a příští rok o 2,9 procenta.

Přečtěte si také:

Rychlý růst mezd a slabá koruna. ČNB zvedla základní úrokovou sazbu na 1,25 procenta

Češi volí konzum. Úspor mají nejméně od roku 1999

Češi hodnotí ekonomiku země nejlépe za posledních 19 let, ukázal průzkum

Bude dobře. Letos skoro na beton

Ekonomika se přibližuje hranici svých možností. Bankovní asociace zhoršila odhad růstu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).