Menu Zavřít

Co chystá Ištvan na kmotry? Razii kvůli solárním elektrárnám

28. 7. 2013
Autor: čtk

Případ stíhaných exposlanců ODS a Jany Nagyové je slabým odvarem toho, co Robert Šlachta s Ivem Ištvanem chystají. Na mušce mají podezřelé obchody v solární energetice.

Po prvním výkopu, který se úplně nepovedl, by mělo chystané druhé kolo zasáhnout české solární barony z daňových rájů, politické lobbisty a politiky. Chystá se totiž velké zatýkání kvůli nelegálnímu byznysu v solární energetice. Že na tom detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a jihomoravské kriminální policie pod dozorem žalobce Iva Ištvana a jeho lidí intenzivně pracují, potvrdilo týdeníku Euro několik důvěryhodných zdrojů z policie a justice.

„Původní předpoklad byl, že se má akce rozjet zhruba v půlce srpna, kvůli tomu se v Nagygate přesunuly výslechy asi dvaceti lidí,“ sdělil týdeníku Euro zdroj blízký vyšetřování, který si přál, s ohledem na citlivost dané záležitosti, zůstat v anonymitě. Časový plán by mohl pozměnit případný únik některých odhalení do médií.

Ve čtvrtek navštívil Ivo Ištvan Energetický regulační úřad (ERÚ), s nímž jsou žalobci v kontaktu kvůli možným podvodům ve fotovoltaice.

V hledáčku jsou přátelé exministrů i Janoušek

Klíčem k případu jsou podvody a nezákonné výnosy z provozu solárních elektráren. Policisté mají v hledáčku zvučná jména kmotrů a politických podnikatelů, která se kolem solárního byznysu pohybují, namátkou Romana Janouška. Policie se dále zajímá o podnikatele Michala Zahradníčka, bývalého partnera exministryně informatiky Dany Bérové, a o olomouckého podnikatele a přítele exministra vnitra ODS Ivana Langera Ivana Kyselého (Kyselý se proti těmto neoficiálním zjištěním striktně ohradil).

Detektivové také prověřují informace o možných solárních aktivitách Mirka Topolánka a Marka Dalíka, Jiřího Paroubka a dalších v minulosti i současnosti politicky činných osob, kteří mohou mít vztah k solárním zdrojům. Valnou část podkladů získávají od ERÚ.

ÚOOZ šetření popírá, prezídium je sdílnější

Státní zastupitelství ani policie nechtějí průběh vyšetřování komentovat. ÚOOZ vyšetřování dokonce popírá. „Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nepotvrzuje ani nevyvrací hypotézy, které vytvářejí zástupci jednotlivých médií. ÚOOZ v současné době nepracuje na případu, který by souvisel s ERÚ. V souvislosti s tímto dotazem se obraťte na kancelář náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, případně oslovte Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Na zbylé dotazy nejsme kompetentní odpovídat. Kontaktujte prosím Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ sdělila týdeníku Euro mluvčí ÚOOZ Iva Knolová.

Jenže týdeník Euro má potvrzeno, že kvůli solárnímu byznysu jsou v úzkém kontaktu s ředitelkou ERÚ Alenou Vitáskovou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan, lidé z vedení českobudějovické expozitury ÚOOZ a jihomoravské kriminální policie.

Na Policejním prezidiu už byli poněkud sdílnější. „V souvislosti s využíváním vybraných zdrojů energie byla na Policejním prezidiu zřízena pracovní skupina Záření, která pracuje pod vedením náměstka Policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Václava Kučery. Další podrobnosti, včetně obsazení pracovní skupiny, v současné době poskytovat nebudeme. Trestní řízení je neveřejné,“ zareagovala na otázky týdeníku Euro Zuzana Součková z Policejního prezidia. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nechalo otázky týdeníku Euro bez odpovědi.

(Více informací v pondělním vydání týdeníku Euro)


Čtěte také:

Ištvan chystá další akci, v solárním byznysu

Zeman podpořil Ištvana: Hrozby policejním státem? Jen křik potrefených hus

EBF24

DOKUMENT: Pavel Zeman naboural Ištvanovu konstrukci, zrušil stíhání exposlanců

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).