Menu Zavřít

Co je doma, to se počítá

3. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Stát podpořil firmu bratra náměstka MPO

Revoluce v pořádání veletrhů. Tak hodnotila státní agentura CzechTrade internetový strojírenský veletrh, který se uskutečnil ve dnech 3. až 10. května letošního roku. Za podpory agentury jej uspořádala společnost CzechFair, firma, kterou vlastní Radek Pecina. Bratr náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny. Právě do kompetencí ministerstva přitom Czech Trade spadá. „Dle mých zjištění nešla na pořádání akce ze státního rozpočtu ani koruna,“ sdělil týdeníku EURO Martin Pecina. Navíc tvrdí, že jeho bratr začal spolupracovat s ministerstvem před více než čtyřmi roky. „V té době jsem pracoval v soukromé sféře,“ dodal. „CzechTrade do projektu vložil pouze kapacitu svých zaměstnanců a své jméno. Veškeré další náklady nesla CzechFair,“ sdělil týdeníku EURO bývalý šéf agentury Martin Tlapa.

CIF24

Úspěch?

Pořádání internetového veletrhu je založeno na on-line komunikaci vystavovatele a návštěvníka prostřednictvím webové kamery. Zúčastněné strany mohou pohodlně jednat ve svých kancelářích, stačí jediné - přístup na internet. „Absolutní předností je minimalizace časových i finančních nákladů,“ tvrdí CzechTrade. Reakce účastníků jsou však smíšené. „Veletrh firmě žádné nové kontakty nepřinesl,“ řekl týdeníku EURO Jiří Skalický ze společnosti Montáže Přerov. Spokojenost s konáním akce naopak netají vedení společnosti Moravskoslezský strojírenský klastr. V současnosti jsou naplánovány další tři podobné veletrhy. Zájem o účast mají především stavební společnosti a výrobci bižuterie.

Spor o jméno.

Firma CzechFair však možná bude muset změnit své jméno. Proti jejímu názvu totiž protestuje Společenstvo veletržních a výstavních akcí ČR (SOVA ČR), které používá internetovou doménu czechfairs.cz. „Jejich postup se nám nelíbí, protože svým způsobem parazitují na již zavedené značce našeho profesního sdružení,“ tvrdí členka představenstva SOVA ČR Lucie Zumrová. „Je to náhodná shoda. O spory se sdružením SOVA nestojíme, jde nám spíš o spolupráci,“ řekl Štěpán Rainisch ze společnosti CzechFair. Firma se původně jmenovala Elektromarket CZE. Její vlastníci ji přejmenovali poté, co CzechTrade souhlasil s tím, že převezme záštitu nad pořádáním internetových veletrhů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).