Vysoké výkyvy teploty vínu neprospívají
- *V** předešlých článcích jsme popsali výhody – ale i nevýhody – investování do vín, hovořili jsme o optimálních nákupech vzhledem k času a formám nákupu. Máme tedy základní informace, jaké víno, kdy a u koho nakoupit. Přesto ještě není vyhráno. Vzhledem k tomu, že víno je živý organismus, může také onemocnět. V případě neléčitelné nemoci se v průběhu svého života víno může znehodnotit tak, že je nepitelné a nedá se léčit. Potom nezbude nic jiného, než se s vínem rozloučit, vylít ho a přijít o finanční prostředky do něj vložené.
Abychom se vyvarovali podobných nepříjemností a rizika nemocí snížili na minimum, je důležité víno řádně uskladnit. Před investicí do vína je nezbytné investovat do uskladnění. Především potřebujeme prostor bez denního světla, přičemž je velice důležitá jeho teplota, která by se měla pohybovat v teplotním pásmu od devíti do patnácti stupňů Celsia. Je třeba dbát také na to, aby teplota byla pokud možno konstantní, její vysoké výkyvy vínu každopádně neprospívají. Víno nemá rádo teplotní šoky a změny. Pokud konstantní teplota skladu je nižší, musíme počítat s tím, že vyzrávání vína a jeho zenit budou zpomaleny. Při vyšší teplotě sklepa je vyzrávání rychlejší a zrychluje se také senzorická hodnota. Těžko ale říci, co je lepší. Při nižší teplotě víno jistě udržíme delší dobu. Sklep by měl být čistý a mělo by se v něm skladovat jen víno. V žádném případě se nehodí spolu s ním ukládat například brambory, kořenovou zeleninu nebo ovoce. Všechny tyto produkty jsou schopné produkovat plísně a hniloby, které pro víno představují velké nebezpečí. Vysoká vlhkost ve sklepě nám vytváří velmi dobré mikroklima pro skladování, protože zabraňuje vysychání korku. Nevýhodou vlhkého sklepa ale je, že se poškozuje etiketa. Tříleté víno je složité v rámci likvidity uvádět na trh s poškozenou, ba až nečitelnou etiketou. Kupec je v tom případě nedůvěřivý, zpochybňuje autentičnost výrobku a má snahu snížit tržní cenu. Proto se při nákupu vína neřiďte pouze vzhledem láhve (jejím zaprášením a patinou), ale vždy senzorickou hodnotou a prokazatelnou originalitou vína. Co je špinavé, nemusí být staré! Láhve s vínem ve sklepě vždy ukládáme tak, aby ležely. Korková zátka má být neustále smáčena vínem. Korek je porézní materiál, a pokud je suchý, propouští kyslík. Ten dokáže zcela změnit charakter vína od lehké oxidace až po totální znehodnocení. Neméně důležitá je při uskladnění vína přesná evidence. Je vhodné si vína označit, a tím předejít pozdějším problémům v případě poškození nebo ztráty etikety. Ve sklepní knize by měly být zaznamenány údaje o datu uskladnění, pořizovací ceně, množství a předpokládaném prodejním horizontu. Pokud vína uskladňujeme ve svých prostorách, je vhodné výrobce požádat o technologickou úpravu pro delší ležení. Je také dobré pokusit se uzavřít s výrobcem, případně s obchodníkem, prodlouženou záruční lhůtu. Optimálnější je pro skladování využít prostor samotného výrobce, který převezme garanci kvality po celou dobu stárnutí. Dalším kladem uskladnění u výrobce je minimální manipulace s vínem a změny skladovacího prostředí.