Menu Zavřít

Co je větší než Cisco, Coca-Cola, nebo McDonald's?

4. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Obrovský hedge fond Steva Feinberga, polyká spoustu společností

Akcie potravinářského řetězce Albertson's vyletěly v polovině září vzhůru. Kolovaly totiž zvěsti, že na něj brzy budou podány cenové nabídky. Pár fondů private equity – čekajících jen na to, aby se mohly vrhnout na vhodné cíle k převzetí – kroužilo a připravovalo nabídky údajně přesahující šestnáct miliard dolarů. Pak se však objevil nový hráč: skupina hedge fondů Cerberus. Drama řetězce Albertson's ještě neskončilo. Ovšem i přitom, když se společnost Cerberus Capital Management LP snaží získat uvedenou potravinářskou firmu, v tichosti diskutuje o nabídce ve výši až dvou miliard dolarů bance Morgan Stanley za letecký leasingový podnik a jedná o významném podílu ve druhé největší izraelské bance Bank Leumi. Cerberus, sídlící v New Yorku, celý rok nakupuje ostošest a buduje firemní impérium. S účetními aktivy investorů přesahujícími šestnáct miliard dolarů, což je téměř dvojnásobek toho, co měl v roce 2003, koupil v posledním desetiletí 28 společností a spolkl nejméně patnáctiprocentní podíly v dalších patnácti společnostech. Podle odhadů BusinessWeeku kontroluje Cerberus společnosti, jejichž roční prodeje dohromady dosahují částku ve výši nejméně 30 miliard dolarů, tedy víc než McDonald's, 3M, Coca-Cola nebo Cisco Systems. Společnosti Cerberu s více než 106 tisíci zaměstnanců mají delší výplatní listinu než Exxon Mobil Corp. K jeho trofejím patří 226 restaurací Burger King, řetězce půjčoven automobilů National a Alamo, výrobce stavebnin Formica a stará filmová studia Warner Hollywood Studios, kde byl natočen například Základní instinkt. Jeho firmy poskytují léčebnou terapii a zřizují vojenské tábory v Iráku.
Ohromující vzestup Cerberu – původně okrajového fondu zaměřeného na odkup pohledávek nebo podílů podniků v tísni, vulture neboli „supí“ fond, se uvedl v roce 1992 desetimilionovou půjčkou jednomu dynamickému hráči na Wall Streetu – je dílem pětačtyřicetiletého šéfa Stephena A. Feinberga. Podobně jako manažeři jiných hedge fondů a magnáti, kteří skupují kdeco, si Feinberg libuje v tajemnu. Zatímco spoluzakladatel William L. Richter jedná s investory a náměstkové jako bývalý viceprezident Dan Quayle létají kolem zeměkoule a uzavírají obchody, kníratý Feinberg se zdržuje sám v tuctové kanceláři ve 22. poschodí věžáku na Park Avenue na Manhattanu. Stěny kanceláře jsou holé kromě jediné fotografie motocyklu visící naproti oknu.
Feinberg se narodil jako syn obchodníka s ocelí v dělnickém městě Spring Valley ve státě New York. Stále o sobě mluví jako o „dělníkovi“, přestože vystudoval Princeton a loni si vydělal asi 50 milionů dolarů. „Jiní manažeři hedge fondů sbírají vybraná francouzská vína a létají v soukromých letadlech, ale on jezdí nákladní fordkou a pije budweiser,“ říká jeho spolubydlící z koleje Jonathan Gallen, který vede vlastní hedge fond. Cerberus ani nemá webovou stránku a neuvádí, jaké společnosti přesně vlastní. Feinberg odmítl interview a ani se nedal pro tento článek vyfotografovat, ale desítky současných a bývalých vedoucích pracovníků Cerberu s BusinessWeekem hovořili, mnozí s tím, že jejich jména nebudou uvedena.
Feinberg se v současné době pohybuje v exkluzivních kruzích. Podle zpráv zveřejněných v souladu s etickými pravidly platnými pro americkou vládu byl jeho investorem v roce 2001 ministr obrany Donald H. Rumsfeld. Legenda z oblasti hedge fondů Michael Steinhardt je akcionářem a ředitelem společnosti Ableco LLC, úvěrové odnože Cerberu. Soukromá investiční firma Michaela Della se spojila s Cerberem a se stavební společností Lennar za účelem výstavby rezidenčních čtvrtí na bývalé letecké základně americké námořní pěchoty El Toro v kalifornském Irvinu. Na seznamu jeho investorů jsou také veřejné penzijní fondy, jako TIAA-CREF, a státní penzijní systém kalifornských učitelů.
Když nakonec Feinberg koupí řetězec Albertson's, bude to největší obchod, který se investiční firmě podařil od roku 1989, kdy společnost Kohlberg Kravis Roberts provedla proslavený nákup firmy RJR Nabisco za 31 miliard dolarů. Aby to dokázal, musí porazit investiční skupiny vedené firmou KKR a další legendu z oboru vykupování akcií, společnost Thomas H. Lee Partners.

Tajná zbraň.

Vůbec se to nepodobá tradičnímu investování prostřednictvím investičních fondů. V této branži Feinberg vlastně přichází s něčím novým. Na rozdíl od mnoha fondů, které se drží úzce zaměřené strategie, Feinberg rozprostírá širokou síť. Nespokojuje se s obchodováním s cennými papíry, jako to dělají jiné fondy, nebo se shromažďováním rozmanitých společností za účelem opětovného prodeje, jak to lze pozorovat u firem zabývajících se skupováním akcií. Vytváří něco, co spíše vypadá jako integrovaný průmyslový konglomerát než jako investiční firma. Jeho tajnou zbraní je šik osmdesáti ostřílených vedoucích pracovníků, létajících po světě a slídících po investičních příležitostech, připravených nechat se vysadit a řídit společnosti, které Feinberg koupí. Složíte-li to dohromady, uvádí David M. Rubenstein, spoluzakladatel a generální ředitel firmy Carlyle Group, zjistíte, že „Feinberg možná zdokonalil nový model podnikání“.
Feinbergovy způsoby podobně jako metody finančníků nadupaných hedge fondů, jako je Eddie Lampert a Wilbur Ross, mohou dalekosáhle přeměnit podnikovou scénu. Vzhledem k tomu, že mají přístup k obrovským sumám levného kapitálu a schopnost operovat do značné míry mimo tradiční trhy a zorné pole regulátorů, by si Feinberg a jeho kohorty mohli brzy dělat zálusk i na největší společnosti, které jsou poznamenané sestupem nebo se potýkají se změnou.
Jak se na nový typ organizace sluší, Feinberg se snaží o řízení spíše ve stylu společnosti General Electric než jako obchodního podniku vytvořeného proto, aby rychle vydělal peníze. Hledá nejlepší postupy a úspory z velkovýroby, svolává až sto svých investičních profesionálů a vrcholných manažerů na pravidelné pondělní mítinky, kde si vyměňují nápady, diskutují o tom, jak zlepšit spolupráci, a probírají strategii každého subjektu.

Novátorský přístup.

Žádný z konkurentů se zatím nepokusil o integraci v tak velkém měřítku. Jiné firmy občas najímají generální ředitele, aby vedli společnosti, které koupí, ale nikdy těch společností není tolik. Ani je nenutí k úzké vzájemné spolupráci nebo ke spolupráci s investičními profesionály v centrále. Například šéfové v čele firem vlastněných KKR se formálně setkávají zřídkakdy, pokud vůbec někdy.
Feinberg je novátorem i v oblasti financování. V roce 1996 založil vlastní finanční společnost Cerberus a roku 2003 ještě přidal banku v Japonsku, Aozora Bank, čímž se stal velkým věřitelem vlastních i jiných společností. Znamená to, že může mávat svou šekovou knížkou, aby získával obchody, kdežto dokonce i velmi movití konkurenti se často musejí hodně snažit, aby dali peníze dohromady. Tento přístup přináší slušné zisky. Jak uvedl časopis Alpha, zaměřený na obchodování hedge fondů, vydělal fond Cerberus International loni po zaplacení poplatků patnáct procent a v roce 2003 to bylo 22 procent. Z důvodu složitých strategií, které uplatňuje, všech dvanáct fondů, jež Feinberg řídí, se vymyká konvenčnímu zařazení: každý z nich je silným koktejlem půjček, nemovitostí, dluhových nástrojů a dalších investic. Některé investorům umožňují vybírat peníze jen s šestiměsíční výpovědní lhůtou, kdežto jiné vážou finance až dvanáct let. Mnohé jsou hodnoceny třeba každý měsíc podle tržní hodnoty svých investic, u jiných se zase hodnota určuje jen dvakrát ročně. Všechny jsou teď pro nové finance uzavřené.
Skeptikové mají pochybnosti o tom, zda firma, která se dlouho specializovala na dluhy společností v tísni, vnáší ty správné manažerské dovednosti do podniků vyrábějících všechno možné, rámy obrazů a automobilovými sedadly počínaje a podnikovým softwarem a sportovním oblečením konče. „Akvizice majetku ve všech průmyslových odvětvích a výběr dobrých manažerů bez jakýchkoli zkušeností s řízením podniků je nemožně ambiciózní,“ uvádí Bruce C. N. Greenwald, profesor financí na Columbia Business School. „Když Warren Buffett investuje do odvětví, která dobře nezná, dosahuje podstatně menších úspěchů. A tihle chlapíci se s Buffettem nemohou srovnávat.“ Pravda, Cerberus zažil několik velkých zklamání. Dvě ze čtyř společností, s nimiž začal veřejně obchodovat a přitom si nad mini udržoval kontrolu, se zadrhly. Velkoobchodní firma se stavebninami BlueLinx Holdings se od počáteční veřejné nabídky v prosinci nikam nedostala ani přes rozmach stavebnictví. Daleko nepříjemnější bylo to, když společnost Anchor Glass Container, která vyrábí láhve na pivo značky Budweiser, ohlásila v srpnu úpadek, když ji postihla kombinace účetních malérů, zvyšujících se cen zemního plynu a náhlého poklesu prodeje lahvového piva.

Bojové linie vytvořeny.

Avšak Feinberg také zaznamenává hodně úspěchů na domácím hřišti. Akcie softwarové firmy SSA Global, kterou Cerberus vybudoval pomocí akvizicí, se od května, kdy se s nimi začalo veřejně obchodovat, vyhouply o 41 procent a v současnosti se pyšní tržní kapitalizací ve výši jedné miliardy dolarů. V červenci Cerberus vydělal téměř dvojnásobek, když za 116 milionů dolarů prodal šestašedesátiprocentní podíl v poskytovateli komunikačních služeb Teleglobe International Holdings, divizi indického holdingu Tata Group. Vedoucí pracovníci Vanguard Car Rental USA, mateřské organizace firem National Car Rental a Alamo Rent A Car, které Feinberg před dvěma lety vykoupil z úpadku za 400 milionů dolarů, ohlásili letos v létě investorům, že možná začnou s akciemi společnosti veřejně obchodovat. Chicagská společnost Spin-Off Advisors LLC, zabývající se průzkumem trhu, odhaduje, že pokud k tomu dojde, firma Vanguard by mohla dosáhnout hodnoty dvou miliard dolarů. Feinberg bude potřebovat všechen respekt, který může získat, pro schylující se bitvu o řetězec Albertson's. Kolem obchodu se rojí firmy s dostatkem peněz na vykupování podílů a řetězce drugstorů typu CVS a Walgreens, které neodrazují hubené marže obchodování s potravinami. Zamlouvá se jim stabilní podnikání řetězce, jeho velké nemovitosti. Firmy vykupující majetkové účasti by se nakonec mohly spojit s kupujícími podniky a podat společné nabídky. Bojové linie ale zůstanou příštích několik týdnů nejasné, protože firmy budou pečlivě zkoumat účetnictví řetězce Albertson's, než se rozhodnou, kolik nabídnou. Cerberus se prozatím spojil s trustem Kimco Realty investujícím do nemovitostí. Feinberg sice shání megaobchody, ale má neokázalé záliby. Žije s manželkou a třemi dcerami v bytě v Upper East Side na Manhattanu, který v roce 1997 stál necelé čtyři miliony dolarů. Vlastní také dům o ploše 750 čtverečních metrů ve městě Stamfordu v Connecticutu, který koupil v roce 1991 zhruba za půl milionu dolarů. Volný čas věnuje lovu bažantů a koroptví.
Když byl v Princetonu, byl dost inteligentní na to, aby porazil spolužáky v šachu, ale dost nervózní na to, aby se zapsal do výcvikové jednotky vzdušných sil americké armády Reserve Officers Training Corps a skákal z letadel v rámci výcviku pro 82. výsadkovou divizi. V posledním roce na škole byl Feinberg kapitánem tenisového týmu, ale ne proto, že by měl přirozený talent na sport. „Byl to podnikavec,“ vzpomíná spolubydlící Gallen.
Jeho prvním zaměstnáním ve finančnictví bylo místo obchodníka-začátečníka u firmy Drexel Burnham. Brzy však přešel do společnosti Gruntal, kde pracoval na stejném poschodí jako Steven A. Cohen, nyní hvězda v oboru hedge fondů, která stojí v čele společnosti SAC Capital Advisors LLC. V roce 1992, to mu bylo 32 let, se Feinberg chtěl vydat vlastní cestou a dal se dohromady se spoluzakladatelem Richterem, který vedl vlastní makléřskou firmu. Svůj podnik nazvali Cerberus podle zuřivého trojhlavého psa, jež v řecké mytologii střeží brány podsvětí. Feinbergovi se líbilo to, že jedna z psích hlav je neustále ve střehu, stejně tak měla jeho firma nepřetržitě střežit investice svých klientů.
Zpočátku se zaměřil na obchodování s riskantním dluhem společností, jež se ocitly v tísni. Často to dopadlo tak, že dlužil jejich velké podíly, jakmile skončily u konkurzního soudu. Tam si vysloužil hrůzostrašné renomé vyjednavače tvrdého jako skála. Brzy si uvědomil, že peníze může vydělávat také tím, že společnosti, jež se ocitly v nesnázích, bude úvěrovat přímo s úrokovými sazbami až 20 procent.
Protože se jeho majetek rychle zvětšoval, Feinberg uvažoval o tom, jak by mohl rozmístit víc kapitálu. Začal kupovat malé společnosti potýkající se s potížemi – někdy přímo, jako například firmu Ganton Technologies z winsconsinského Sturtevantu vyrábějící autodíly, jindy s partnery jako v případě oděvní firmy Esprit, která v současnosti sídlí v Hongkongu. Mezitím se pustil do oblasti nemovitostí a zakoupil několik hotelů společnosti Marriott International, které Cerberus dosud vlastní.
Poté co v roce 2000 praskla bublina amerického akciového trhu, vydělal Feinberg jeden bilion dolarů, který se do hedge fondů nahrnul. To mu umožnilo pouštět se do získávání jiných než beznadějných společností. Nikdy nedělá nepřátelské nabídky, místo toho se zaměřuje na společnosti s ochotnými prodejci a s velkým prostorem pro jeho manažerský tým využívajícím techniku analýzy silných a slabých stránek (SWAT), aby se pustil do práce a zvýšil hodnotu. To Feinberga nedávno vedlo k tomu, aby skočil po divizích, jichž se zbavily prvotřídní akciové společnosti, jako DaimlerChrysler a Bayer.
Nicméně renomé jeho firmy málem loni připravilo Feinberga o velký obchod. Zatápěl mu totiž provinciální kanadský tisk. ACE Aviation Holdings, mateřská organizace společnosti Air Canada, se obávala, že by se mohl letecké společnosti zbavit. Proto představenstvo ACE vybralo kanadského občanaVictora Lia, syna hongkongského megamiliardáře Lia Ka-shinga, aby koupil balík jejích akcií. Po tahanicích s odbory Li vycouval. Feinberg se vrátil na výsluní v tu chvíli, co jeho tým opakovaně zdůrazňoval, že Cerberus chce pomoci letecké společnosti v růstu. Souhlasil také, že svůj devítiprocentní podíl neprodá nejméně dva roky. Odměnou mu za to bylo to, že za necelý rok vzrostla hodnota jeho investice zhruba 197 milionů dolarů o více než 70 procent.
Tím, že si Feinberg dává za úkol stavět společnosti na nohy a zároveň si uvědomuje, že není tou správnou osobou, která by je měla opravdu řídit, získává si respekt ostřílených řídících pracovníků, kteří by mohli mít vztek na to, že se jim mladý machr na finance plete do rozhodování. Není to však jen jeho důvtip, co mu umožňuje přitahovat a udržovat si talenty. Podle jednoho zasvěcence, který si nepřál být jmenován, si někteří z nejvýše postavených šéfů v sídle Cerberu vydělají až 40 milionů dolarů ročně. Vedoucí pracovníci, kteří řídí společnosti pro firmu Cerberus, mohou mít roční odměny až 20 milionů dolarů – dvojnásobek průměrného platu generálního ředitele.
Avšak klíčem k tomu, aby Feinbergova strategie fungovala, je přimět jeho společnosti, aby pracovaly se ziskem každý rok. Proto Feinberg některé z nich zvětšil akvizicemi. Společnost IAP Worldwide Services, která dodává vojenský materiál a patří Cerberu, koupila v březnu divizi firmy Johnson Controls Inc., což ji proměnilo z dodavatele představujícího sto milionů dolarů v dodavatele v hodnotě jedné miliardy dolarů. Po obdobném manévru společnost SSA Global Technologies Inc., která dodává podnikové softwarové aplikace a služby, zečtyřnásobila své výnosy na 700 milionů dolarů. Před čtyřmi lety vymyslel nynější generální ředitel Greenough s Feinbergem plán na využití financování Cerberu k pohlcení osmi softwarových dodavatelských firem za 367 milionů dolarů.
Feinberg se vyhýbá společenskému ruchu charitativních akcí a zahajovacích slavností. Tráví dlouhé hodiny prací, a proto má málo času na společenský život. Dlouho do noci přemýšlí v kanceláři o potenciálních obchodech na celé zeměkouli a zkoumá nesčetné detaily svého rozsáhlého impéria. Vzhledem k tomu, že se zvyšují úrokové sazby a ekonomika se zpomaluje, další společnosti se ocitnou v úzkých. Právě tehdy nastává ten pravý čas pro Feinberga a jeho nikdy nekončící poker s vysokými sázkami.

Obr ve stínu Nenasytný Cerberus rychle rozšiřuje svůj akční rádius do nejrůznějších průmyslových odvětví

SPORTOVNÍ ODĚVY
Rafaella Sportwear, newyorská firma z oboru dámského odívání, zakoupená v květnu odhadem za 213 milionů dolarů.
Fila, italský výrobce sportovních oděvů a obuvi, za 674 milionů dolarů v roce 2003.

PAPÍRENSKÉ VÝROBKY
Papírenská divize společnosti Meadwestvaco. Součástí obchodu za 2,3 miliardy dolarů uzavřeného letos na jaře bylo 900 000 akrů lesa.

VOJENSKÉ SLUŽBY
IAP Worldwide Services, společnost Cerberu, koupila v únoru divizi firmy Johnson Controls, čímž vznikl dodavatel vojenského materiálu představující hodnotu jedné miliardy dolarů.

NEMOVITOSTI
V únoru byla zakoupena za téměř čtyři miliardy dolarů developerská firma LNR Property se sídlem v Miami Brach. V červenci zaregistrovala 750 milionů dolarů jako počáteční veřejnou nabídku realitního investičního fondu řízeného firmou LNR.

ENERGETIKA
V roce 2003 byla za 335 milionů dolarů koupena společnost Exco Resources zabývající se průzkumem ložisek ropy a zemního plynu.

MALOOBCHOD
Obchodní domy Mervin zakoupeny od firmy Target za 1,2 miliardy dolarů.*

SKLÁŘSTVÍ
Anchor Glass Container, jeden z největších dodavatelů skleněných láhví na světě.

DOPRAVA
Dřívější letecký leasingový podnik firmy DaimlerChrystler zakoupený 25. dubna odhadem za 1,3 miliardy dolarů.
Společnost ANC Rental, která provozuje řetězce Alamo a National, vykoupena z úpadku roku 2003 zhruba za 400 milionů dolarů a přejmenována na Vanguard Rentals.

STAVEBNINY
Divize prodeje stavebnin společnosti Georgia-Pacific v roce 2004. Po osmi měsících ji Cerberus uvedl na veřejný trh pod názvem BlueLinx Holdings.
Společnost Formica Corp. vyrábějící stavebniny zakoupena loni.

WT100

*ještě s dalšími investory Pramen: odhady firmy Dealogic, jednotlivé společnosti

Copyrighted 2005 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?