Tradiční čínská medicína rozlišuje pět základních typů tělesné konstituce a stejně dělí i potraviny. Který typ jste vy a jaká jídla vám prospějí?
Foto: Photl.com
I když se pojem „nutriční poradce“ jeví moderně, sahají jeho kořeny do doby 2 000 let před naším letopočtem. Čínská medicína se totiž zabývala také tím, co jíst a proč. Už za vlády dynastie Chau měl císař svého nutričního specialistu, který mu připravoval pokrmy odpovídající jeho potřebám. O několik století později se terapie jídlem rozšířila i mezi obyčejný lid, který si z existenčních důvodů nemohl dovolit stonat. Proto je v čínské medicíně kladen vysoký důraz na prevenci, spočívající v tom, že si vybíráte sobě prospěšné potraviny.
Jin a jang se střetávají i v jídle
Základní prvek čínské filosofie, tedy rozlišení dvou protikladně působících energií jin a jang, se odráží i v jídle. Jídla s energií jang zvyšují horkost vašeho těla, tedy zrychlují metabolismus, jídla s energií jin ho naopak ochlazují a metabolismus zpomalují. Zjednodušeně můžeme říci, že jídla jang bývají bohatá na energii převážně z tuků, zatímco jídla jin mají vysoký obsah vody. Ideálem je jíst pokrmy z obou kategorií tak, aby se tělo udržovalo v rovnováze. Lidé, kteří jedí příliš pokrmů jang mají tendenci trpět akné a špatným dechem, mnoho jídla jin zase vede k anémii a letargii.
Vedle jídel jin a jang rozlišuje čínská medicína rovněž pět základních typů potravin – studené, horké, suché, vlhké a neutrální. Stejně se nazývá i pět základních typů lidské konstituce. Každý člověk se narodí s určitým typem konstituce, který je dán geneticky a ovlivňuje ho také to, co jedla matka v těhotenství. Na typ konstituce působí i prostředí (podnebí), ve kterém člověk žije. Ideálem je rovnováha mezi energiemi jin a jang, a tedy neutrální konstituce, která zahrnuje vlastnosti všech typů ostatních. Pokud směřujete k některému z vyhraněných extrémů, je vhodné ho správně zvolenou stravou vyvažovat. Řazení lidí k jednotlivým typům na základě jejich charakterových vlastností je samozřejmě velmi zjednodušené, jak už to u typologie bývá.
Jste horcí, nebo studení?
Horké typy mají spoustu energie, jsou impulsivní, snadno se rozčílí, používají výrazná gesta, mluví nahlas. Doma i v práci bývají dominantní. Aby dosáhli rovnováhy, měli by si lidé horkého typu vybírat taková jídla, která jejich horkost zchladí – tedy ty, které patří do studené kategorie. Jsou to saláty, osvěžující nápoje, zmrzlina, tropické ovoce, z vařených pokrmů spíše jídla dušená a nahořklá. Vyhýbat by se měli naopak horkým pokrmům a nápojům – vínu, kávě, tvrdému alkoholu, výraznému koření, grilovaným a uzeným masům. Vepřové a jehněčí také není nic pro ně. Horký typ většinou nemívá na jídlo pro ostatní činnost čas. Zkuste to změnit a každé sousto toho, co jíte, si vychutnat.
Lidem studeného typu je pořád zima. Spát chodí v teplých ponožkách, mají vždy o vrstvu oblečení víc než ostatní a od podzimu do jara trpí vždy, když musí vykročit na ulici. V jídelníčku studeného typu by měla převažovat horká jídla s lehce ostrou chutí. Prohřátí pomohou pečené a pražené pokrmy, z mas kuřecí, jehněčí, zvěřina. Prohřívací účinky mají také ořechy, dýně, mrkev, zelí, oves a pohanka. Naopak zakázané jsou potraviny studené – takže žádná zmrzlina, mražené pokrmy a méně tropického ovoce. Prochlazuje také přebytek tekutin, k pití je nejvhodnější bylinkový či ovocný čaj, nejlépe s trochou skořice.
Proti depresi a nadváze
Suchým typům chybí energie, bývají hubení, nervózní a vyplašení. Potrpí na pořádek a lpí na detailech, jsou to trochu pedanti. Mívají suchou pleť, špatné vlasy a třepící se nehty. Kosmetické problémy se dají jednoduše řešit, horší je to s povahovými rysy – suché typy nejčastěji podléhají depresi. Dalším projevem suché konstituce jsou chronické záněty dýchacích cest a chrapot. Suchému typu prospívají neutrální a osvěžující potraviny – tedy ovoce, ryby, drůbež, med a mléčné výrobky. Hlavní jídla by měla být převážně dušená a šťavnatá. Zakázaná jsou naopak jídla ostrá, pečená, grilovaná, výrazně slaná, tedy ta, která mají tendenci vysušovat, vedle zmíněných také černý čaj, káva a jehněčí maso. Suché typy by měly pít hlavně čaje z bylinek, nejlépe těch, které prospívají psychice, třeba meduňkový.
Opakem typu suchého je typ vlhký. Tito lidé mají sklon k nadváze, v organismu se jim hromadí tekutiny, bývají oteklí. Raději se povalují doma na gauči a přemýšlí o světě, než aby sportovali. Vlhké typy bývají unavené, trpí na nadýmání a průjem a pokud se sebou něco nedělají, přidávají se bolesti kloubů a páteře. Vlhké typy by měly jíst převážně pokrmy neutrální, lehce teplé a vysušující. Taková je třeba kukuřice, dýně, kořenová zelenina, pečené či pomalu a dlouho vařené hovězí, kuřecí a jehněčí maso. Z koření prospívá zázvor. Nevhodné jsou naopak potraviny studené a osvěžující – tedy mléčné výrobky, sladkosti, ovoce, vejce, bílé víno a pivo. Vlhké typy by také měly dávat přednost bylinkovým čajům, vhodné jsou ty z bylin s odvodňujícími schopnostmi, třeba mátový.