O tom, že bychom měli jíst převážně sezonní a lokální potraviny, se v poslední době hodně mluví i píše. Víme ale ještě vůbec, kdy má konkrétní zelenina, ovoce či maso sezonu?
Foto: Profimedia.cz
V současné době si můžeme dopřát jakoukoli potravinu v podstatě po celý rok. Maruška z pohádky O dvanácti měsíčkách by čerstvé jahody pro macechu sehnala v supermarketu i v prosinci. Spoustu surovin lze uchovat na dobu mimo sklizeň prostřednictvím mrazáku – to v lepším případě, v tom horším zajistí trvanlivost umělé konzervanty. Vzhledem k celoroční dostupnosti většiny potravin jsme ale ztratili představu o tom, kdy je jejich přítomnost na našem stole vlastně přirozená.
Nejšťavnatější ovoce s peckou
Pokud jste ještě letos nejedli švestky, slívy či blumy, máte v říjnu poslední možnost. Jejich přirozená sezona končí a k babímu létu švestkový koláč prostě patří. Tyto plody obsahují vysoké množství prospěšných antioxidantů a přírodních cukrů, jejich šťáva je chutné přírodní projímadlo a zároveň prospěje i vašemu srdci.
Další ovoce, které se sklízí v říjnu a které možná neznáte, jsou kdoule. Plody kdouloně vypadají buď jako malé poďobané hruštičky, nebo jablíčka, ale když je utrhnete ze stromu, chutnat vám nebudou. Čerstvé kdoule jsou totiž velmi trpké a mají tvrdou, téměř nepoživatelnou slupku. Před konzumací je musíte nechat dozrát a poté tepelně upravit. Pak mají zajímavou, velmi příjemnou vůni, která vynikne v kompotech, zavařeninách a sirupech, lze je také velmi dobře sušit. Ve Španělsku se z kdoulí připravuje proslavená marmeláda dulce de membrillo, která se tradičně podává k vyzrálým tvrdým sýrům. Kdoule jsou velmi zdravé – obsahují řadu pro tělo prospěšných minerálních látek, konkrétně draslík, fosfor, mangan, síru a měď a mnoho vitamínů. Nejvýznamnější jsou provitamín A, vitamín C a B.
Sezona mušlí začíná
V říjnu je ve formě nejen podzimní ovoce a zelenina – začíná také sezona mořských plodů. Jednoduché pravidlo říká, že ústřice, slávky či svatojakubky bychom měli jíst v těch měsících, v nichž je ve francouzštině písmeno r. Pokud francouzsky neumíte, podobné označení měsíců používá i angličtina či slovenština. Znamená to, že prvním měsícem, kdy tyto dary moře můžete ochutnat, je září. Šéfkuchař Vladimír Honzák z vyhlášené pražské restaurace „Les Moules“, v překladu mušle, zaměřené právě na různé druhy obyvatelek lastur, však doporučuje vydržet do října, kdy je moře ještě o něco chladnější, a to chuti jeho darů svědčí.
Co nabízejí mořské plody vašemu tělu? Jsou bohaté na vitamíny a minerály, především vápník, zinek, hořčík, železo a selen, které se postarají o pružnou a mladě vypadající pokožku, zdravé zuby a kosti. Obsahují také vitamíny E, D a vitamíny skupiny B, které pomáhají předcházet onemocnění srdce, artritidě i potížím s pamětí. Údajně působí jako afrodiziakum.
Lék na podzimní neduhy a splíny
Plody tohoto stromu příznivě působí na vlasy, kůži, při námaze, únavě, stresu a depresi. Využívají se rovněž při prevenci chorob kardiovaskulárních, respiračních, jaterních i při poruchách krvetvorby. Dalo by se říci, že látky, které obsahují, jsou elixírem mládí. O jakých plodech to mluvíme? Rostou na stromech v pichlavých kabátcích, pod kterými skrývají ještě tuhou hnědou slupku. Často se prodávají na trzích pečené na ohni, doma je můžete upéct v troubě nebo z nich připravit voňavé pyré. Ano, jsou to jedlé kaštany.
V říjnu se sklízí také hned několik druhů bulvovité zeleniny. Je to celer, který každý zná, ale také téměř zapomenutý tuřín a jeho příbuzná vodnice. S tuřínem jsme se v nedávné minulosti setkávali jen v tradičních pohádkách, asociujeme si ho s nevábným jídlem pro chudé. Je to trochu škoda, protože před tím, než se v Evropě objevily brambory, je nahrazoval právě tuřín s vodnicí.
Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin, lze ho připravovat podobně jako brambory, chuťově je však lahodnější. Je také méně kalorický, neobsahuje žádný tuk, zato hodně vlákniny, takže je vhodný při dietě. Má také močopudné a krev pročisťující účinky, pomáhá pacientům trpícím dnou.
Vodnice vypadá jako veliká bílá ředkvička s narůžovělou čepičkou. Chuťově se pohybuje mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnou, dá se jíst syrová i tepelně upravená. Můžete ji vařit, smažit, rozmixovat na pyré. Vodnice obsahuje silici s antibakteriálními účinky, steroly působící proti ateroskleróze, má močopudné účinky, stimuluje srdeční činnost a dokáže zklidnit podrážděné nervy. Příroda zkrátka ví, co lidé na podzim nejvíc potřebují.