Menu Zavřít

Co odnesla voda

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Vnější vzhled podniku i interiér vyvolávají neodbytný pocit riviéry třicátých let

To místo mne vždy lákalo. Jednak pověstí jíž bylo opředeno a také pro úžasnou zahrádku přímo na náplavce řeky, kde jste si mohli při odpolední kávičce bezmála koupat nohy v líně se vlekoucím proudu.
Vnější vzhled podniku i interiér vyvolávají neodbytný pocit riviéry třicátých let. Světlé žebrované okenice a markýzy zvenčí, uvnitř v jednotlivých polích mělce zaklenutého prostoru umístěné stoly a stolky, kompletně založené, malba stěn v odstínech žluti a okru, to vše budí dojem příjemné restaurace kdesi na jižním pobřeží. Desítky svící potom jen dokreslují atmosféru pohody a bezstarostných chvil.
Sem tedy vstupuji jednoho podvečera se svým doprovodem. Číšník se nás ujímá hned u vchodu a po drobné epizodě stran svrchníků jsme uvedeni a obdařeni jídelníčkem. Lístek, jehož úprava za vizáží podniku notně pokulhává – je pojednán příliš levně a s až varietní pestrostí – ovšem co do obsahu nabízí výběr podle současných trendů v gastronomii panujících. Nabídka není široká, poskládána je však velmi rozmanitě a lze v ní nalézt zajímavé recepty od všech pokrmů, jež jsou v současnosti „in“. Skládám program své večeře veden dychtivostí seznat úroveň zdejší vychvalované kuchyně. Objednávám tedy Ajo blanco, chlazenou česnekovou polévku s mandlemi, krevetami a opečeným tramezzini. Nato se pustím do telecí roštěné s chřestovým rizotem a pomerančovou omáčkou, na dezerty zatím nepřišla řeč.
Po krátké chvilce, strávené se sklenkou nového Beaujolais, se první kapitoly našeho gastronomického večera objevují na stole. Nořím lžíci do polévky, natěšeně přivírám oči a vkládám do úst první sousto. Okouzlení, které vyvolal pohled na velevábně vyhlížející obsah talíře, se ale nekonalo. V polévce jednoznačně a nekompromisně vládl česnek a opanoval veškerý chuťový vějíř. Losos – nahrazující krevetky – neměl nejmenší šanci se projevit, stejně jako variace ostatních použitých prvků. Mandle si ani nevrzly, a pokud se kdesi vzadu za česnekem cosi projevovalo, byla to příchuť lehké spáleniny ze spodní strany tramezzini. Česnek je jedna z nejkouzelnějších přísad do pokrmů, ovšem je-li s ním správně zacházeno. Pokud mu povolíte udidlo, vymkne se kontrole a obdaří krmi jednokolejnou, výraznou až hořkou příchutí, dokonale eliminující vše ostatní.
S napětím jsem očekával další chod. Ještě před ním sklidila příjemná, v praxi však nepříliš kovaná servírka náš stůl. A to tak, že dokonale. Ještě před hlavním programem večera stáhla celý kuvér, pečivo i menážku s kořením. Přesný a rychlý debaras, jen ve své důkladnosti trochu předčasný.
Předložené chody vyhlížely opět prudce elegantně. Krémový vrch na mém talíři, připomínající Říp, byl obložen plátky telecího a jeho vrchol zdobil „les“ z lístků rukoly. Krvavé jezero u paty vrchu byla pomerančová omáčka. Jídlo, rozmístěné na čtvercovém nádobí, poutalo svým zjevem a zvalo ke kulinářskému zážitku. Plátky masa se pyšnily valéry růžové barvy v řezu, od temnějších okrajů až po světlou barvu „tlamiček mladých děvčátek“ uprostřed filátka. Bylo také pečlivě upraveno jako rare, což telecímu podle mne svědčí. Jemné rizoto, elegantně vypointované chřestem k sametovému ladění sousta, bylo masíčku rovnocenným partnerem. Jen jeho konzistence byla možná o čárku dvě pastóznější, než by být mohla. Pokud mělo toto jídlo slabý článek, byla jím omáčka. Opět připravená v koncentraci příliš silné na to, aby byla uměřená stavbě celého pokrmu. Jako dominantní příchuť, znesvěcující ostatní složky, se v ní projevovala opět jakási trpká nahořklost, až arogantně ovládající chuť. Můj protějšek tentokrát také žehral na příliš „rybí“ příchuť, ovládající vše ostatní z jejího chodu – partnerka si dopřála lososového pstruha s bramborovými roládkami, zelenou šampaňskou omáčkou a čekankovým salátem. Roli „zlého muže“ v její krmi obstaral salát, jehož ostrý nálev dokonale přerazil vše kromě rybiny.
Vzhledem k předvedenému lze cenu 2080 korun považovat za nadsazenou. V podniku takového věhlasu, jakého C´est la vie požívá, bych čekal a snad si i zasloužil více. Chtěl bych věřit tomu, že lepší dny podniku neodnesla velká voda a jeho název není nostalgickým povzdechem nad nenávratnou minulostí. C´est la vie – Restaurant – River-Side Terrace Říční 1 – Kampa, 118 00 Praha 1
Tel.: +420 257 321 511, fax: +420 257 329 303
e-mail: cestlavie@quick.cz
Otevírací doba: denně 11.00–01.00 počet míst: restaurace 75, salonek 16, v létě zahrada na náplavce 170
kuchyně: mezinárodní Platební karty: všechny obvyklé, embosované i elektronické
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Původ nabízených vín: Austrálie, Argentina, Austrálie, ČR, Francie, Chile, Itálie, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 49 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Carpaccio z červené řepy se zprudka opečenou hovězí svíčkovou, zakysanou smetanou, piniovými oříšky a lanýžovým olejem 265,-
Špenátová polévka s pošírovaným vejcem a uzeným lososem 145,-
Tofu a zelenina smažené v tempuře se sojovou omáčkou 295,-
Na pánvi pečený Halibut s cannelloni plněnými liškami a kapustou s lanýžovou omáčkou 595,-
Pečené Jehněčí kotletky se zeleninovým soté, zapékanými bramborami a mátovou omáčkou 565,-
Čerstvé jahody s vanilkovým krémem, křupavými placičkami a redukcí z balzamikového octa 175,-

Výběr z vinného lístku: Codorníu Clasico Brut, Cava (Spain) 985,-
Veltlinské zelené, Tanzberg (Mikulov) 99 495,-
Sandalford ELEMENT Chardonnay, Sandalford Wines (Western Australia) 01 995,-
Mouton Cadet, Baron Phillippe de Rotschild (Bordeaux) 99 1250,-
Saint Laurent, pozdní sběr, Family Reserva, Springer (V. Pavlovice) 00 1385,-
Pinot Noir, Louis Latour (Bourgogne) 01 1280,-
Almaviva 1er Gr. Cru du Chili, Baron Ph. De Rotschild-C. y Toro (Almaviva) 00 11 800,-
Vega Sicilia Unico Reserva Especiel, V. Sicilia (Ribera del Duero) NV 12 500,-

  • Našli jste v článku chybu?