Menu Zavřít

Co prozradí viněta?

1. 5. 2011
Autor: profit

Snažíte se z obalů vyčíst informace o složení potravin, které si kupujete? Některé uváděné údaje jsou sice srozumitelné, jiné se ale podobají spíše magickému zaříkávadlu. My vám poradíme, jak se v nich vyznat.

Foto: Profimedia.cz

O tom, že některé látky jsou pro naše tělo přínosné a jiné méně, má povědomí asi každý. Dozvědět se potřebné informace pro zodpovědný výběr z obalů potravin však někdy bývá docela oříšek. Výrobci často používají různé triky, aby nabízený výrobek představili z té lepší stránky.

Pozor na porce

Informace o kalorické hodnotě je součástí naprosté většiny balených potravin. Matoucí však bývá uvádění této hodnoty ve dvou různých jednotkových systémech. Výrobce může uvádět hodnotu v kilojoulech či kaloriích. Jeden kilojoul se přitom rovná 4,2 kalorie, takže je třeba se na správné přepočítávání soustředit, případně se rovnou vybavit kalkulačkou. Denní příjem energie v kilojoulech, pokud nehodláte hubnout ani tloustnout, by se u mužů měl pohybovat v rozmezí 10 080– 10 920 kilojoulů podle fyzické aktivity, u žen mezi 8 400–9 240 kilojoulů. V kaloriích to pak vychází na 2 000–2 200 kalorií u žen a 2 400–2 600 kalorií u mužů.

Další pastí týkající se kalorické hodnoty je její přepočítávání na porce či gramy. Nedejte se zmást tím, že na výrobku bývá kalorická hodnota uváděna na jednu porci výrobku, která může být různě velká. V jednom balíčku chipsů se tedy může ukrývat třeba pět porcí, a pokud ho sníte celý, musíte uvedené kalorie vynásobit pěti. Porce uváděné výrobcem jsou většinou koncipovány pro střízlíky a málokdo je zvládne nepřekročit. Jak často dokážete sníst z balíčku pouze dvě sušenky a další „porce“ si nechat na později?

Pokud chcete porovnat kalorickou hodnotu dvou potravin a zjistit, kterou si dát do košíku a kterou nechat ležet, sledujte údaje o kalorické hodnotě přepočtené na 100 gramů. Když takhle srovnáte dva tři podobné výrobky, snadno zjistíte, který obsahuje nejvíce prospěšných látek a zároveň nejméně těch, jimž se chcete vyhnout.

Kolik čeho potřebujeme?

Karbohydráty, jinak cukry a škroby, dodávají tělu nejvíce energie. Naše tělo je potřebuje, nesmí jich však být příliš. Pokud potravina obsahuje na 100 gramů své hmotnosti více než 10 gramů karbohydrátů, zdravá není. Ideální poměr je okolo dvou gramů či méně na 100 gramů výrobku. Podobně jako s cukry je to s tuky, potřebujeme je, ale jen v umírněném množství. Pokud na obalu najdete údaj, že výrobek obsahuje více než pět gramů tuku na 100 gramů své hmotnosti, do košíku ho nepřidávejte. Potraviny nízkotučné by si měly vystačit s jedním gramem tuku na 100 gramů váhy. U tuků obecně platí, že lepší jsou ty nenasycené, naopak vyhýbat bychom se měli nasyceným, které výrobci často označují jako tuky ztužené či částečně ztužené.

Další látkou, jejíž denní příjem bychom si měli hlídat, je sůl. Bohužel se v dostatečném množství vyskytuje i v nebalených či na váhu prodávaných potravinách, jako jsou pečivo, sýry či uzeniny, takže denní příjem nelze zcela uhlídat. Každopádně by denní doporučené množství nemělo přesáhnout šest gramů. Nejvíce soli ukrývají polotovary. Výrobci však tento fakt často maskují tím, že místo soli uvedou množství sodíku. Pokud obsah sodíku vynásobíte číslem 2,5, vyjde vám obsah soli. Je-li v potravině 1,25 gramu soli neboli 0,5 gramu sodíku na 100 gramů, je to moc a měli byste se jí vyhnout obloukem. Zdravý poměr by neměl přesáhnout 0,25 gramu soli či 0,1 gramu sodíku.

Minimální trvanlivost versus datum spotřeby

MM25_AI

Pokud potravina patří do kategorie rychle se kazící, musí být na jejím obale uvedeno datum spotřeby, tedy fráze „spotřebujte do“ a datum. Tyto údaje najdete u ryb, chlazeného masa, hotových salátů, masných a mléčných výrobků. Pokud takové potraviny jíte po uvedeném datu, riskujete žaludeční potíže.

Trochu jiná záležitost je datum uvádějící minimální trvanlivost výrobku. Týká se mražených, sušených, konzervovaných a obecně trvanlivých potravin, často bývá uváděna anglickým termínem „best before“. Pokud tedy ve spíži objevíte „archivní“ sušenky z loňských Vánoc a neodoláte, otravu jídlem neriskujete, ale nejspíš už nebudou tak dobré a křehké jako před časem.

  • Našli jste v článku chybu?