Menu Zavřít

Co rozhodne britské volby

9. 11. 2019
Autor: Euro.cz

Trumfy drží v ruce šéf labouristů Jeremy Corbyn, otázka zní, jestli najde odvahu je použít.

Ať už vnímáte brexit jako drama, tragédii, či frašku, je jisté, že ten kus pohltil veškerý politický život té jindy rozumné země; jako by všechno ostatní na ostrovech přerušilo svoji existenci a odložilo oživení do doby, kdy bude brexit za námi.

Boris Johnson to ví také. Kdo sleduje cestování ministerského předsedy po Británii v rámci jakési permanentní volební kampaně (kterou vedl ještě v době, kdy nebylo jasné, že nějaké volby skutečně budou), ví, že o odchodu z Unie takřka nemluví. Namísto toho oprášil stará konzervativní témata, jako jsou zákon a pořádek, a přidal k nim témata z běžné levicové domény jako financování státního zdravotnického systému.

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Nese to ovoce. Ještě na přelomu června a července byla jeho Konzervativní strana v průzkumech voličských preferencí nastejno nejen s labouristy, nýbrž také s brexit party Nigela Farage. Dnes však by pro Johnsona a spol. hlasovalo 37 procent lidí, kdežto pro labouristy jen 24 procent. Farage by dostal jedenáct procent hlasů, ještě méně než liberální demokraté s procenty sedmnácti.


Velká listopadová Corbynova revoluce: labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru

 Šéf labouristů Jeremy Corbyn


Jak však také říká souběžný průzkum, 50 procent lidí by v případném druhém referendu hlasovalo pro setrvání v Unii, kdežto pro brexit by bylo jen 44 procent.

Spolu s většinovým systémem to odkrývá nečekanou slabinu Johnsonovy taktiky a vytváří nečekanou šanci pro Labour party. Kdyby labouristický boss Jeremy Corbyn našel odvahu razantně se postavit za konání druhého referenda o brexitu, je pravděpodobné, že by na svoji stranu získal značnou část oněch 50 procent občanů, kteří chtějí v EU setrvat. (Když totéž říkají liberální demokraté, moc jim to nepomáhá, protože každý ví, že i kdyby se dostali do jakési koaliční vlády, budou v ní mít pramalé slovo. U labouristů to neplatí.)

Kdyby se Corbynovi navíc podařilo udělat z brexitu jediné téma voleb, pomohl by Farageovi, jenž jiné téma nemá. Tím by konzervativce dále oslabil, protože Farage volí takřka bez výjimky právě zběhlí voliči toryů.

Naštěstí pro Johnsona se k něčemu takovému Corbyn nejspíš neodhodlá.

Čtěte také:

Stejný návrh jako v sobotu. Šéf britského parlamentu Bercow zrušil debatu o brexitové dohodě

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Velká listopadová Corbynova revoluce. Labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru

EBF24

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).