Menu Zavřít

Co s načatou vlnou veder?

6. 8. 2018
Autor: Euro.cz

I když se zrovna nemůžete vypravit na Island, kde je chladno a krásně, můžete si nadcházející teplé dny zpříjemnit. Restaurace s fungující klimatizací vám doporučovat nebudu, protože na jídlo mnozí z nás nemají ani pomyšlení, za to na zmrzlinu teď myslí asi každý. A bez kávy se nedá žít nikdy.

Největší sladkou novinkou posledních týdnů je Epifany Patisserie, kterou najdete v architektonicky zajímavém komplexu Automatických mlýnů v Pardubicích. Majitelka Jana Novotná před dvěma roky otevřela cukrárnu, jejímž hlavním tahákem byla zmrzlina, v malé obci Zaječice (Zmrzlina Zaječice, Zaječice 37). Vsadila na tradiční postupy, kvalitní suroviny a touhu lidí po pořádné zmrzlině. Vyplatilo se, zaječická cukrárna jede dál, ale k ní začátkem července přibyla větší a modernější provozovna v Pardubicích. Vedle dneska už proslulé točené zmrzliny tu mají i luxusní cukrářské výrobky francouzského střihu (ale mezi nimi se občas schovávají i koláčky a kremrole) a k nim i dobrou kávu. Ledem do kávy se tu nešetří, takže espresso s tonikem, flat white na ledu nebo cold brew vás osvěží stejně jako zmrzlina.

V Praze musíte vsadit na obvyklé podezřelé, tedy Angelato, Zmrzlináře nebo Crème de la Crème. Právě poslední jmenovaná zmrzlinárna letos otevřela novou pobočku honosně nazvanou Zmrzlinový salon (Národní 23, Praha 1). Vzhledem k tomu, že není na hlavní turistické trase, nebývá tam taková fronta jako v Husovce. Vnitřní teplota je příjemná a je tam i dostatek míst k sezení, pokud si ke zmrzlině budete chtít dát kávu. Zajímavostí jsou i zmrzliny bez cukru (nugátová, pistáciová a slaný arašíd), slazené steviol-glykosidem s malým přídavkem sorbitolu, které umožní letní osvěžení i diabetikům nebo těm, kteří se cukru z jakéhokoli důvodu brání.

Dobrá zmrzlina dorazila i do Olomouce. Sice kousíček mimo historické centrum, ale vyplatí se udělat pár kroků navíc. Po letech zmrzlinové marnosti je Zmrzlinarium Café Centro (Na Střelnici 37, Olomouc) významný posun vpřed. Mívají tu klasické příchutě, ale nebrání se ani větším experimentům. Zchladit se můžete třeba aperolovou, odvážní mohou vyzkoušet i caprese, tedy zmrzlinu s chutí mozzarelly, rajčat a bazalky. Pro aktuální druhy sledujte facebookový profil.


Čtěte o „stavu kávy“ v Česku:

Tohle je česká kavárna. Výběrová káva se z výjimky stala normou ve všech koutech republiky

 Tohle je česká kavárna, ilustrační foto


Pro Pražáky přidávám i pár tipů na kávové speciality, které v tomhle vedru mohou přijít k chuti. Pokud máte jednoduše rádi skvělou kávu a chcete si ji dát ve studené podobě a bez zbytečného čekání, vyrazte se schovat před slunečními paprsky do Super Tramp Coffee (Opatovická 18/pasáž Spálená 15, Praha 1). Poetická kavárna ukrytá ve dvoře skýtá jednak stín na krásné zahrádce a jednak ledový chemex bez čekání. Mnohokrát jsem ho vyzkoušela a vřele doporučuju.

Novinkou letošního léta je pak Nitro Cold Brew, které nabízí Doubleshot ve své pop – up kavárně v rámci Manifesta (Na Florenci, u Masarykova nádraží). Jedná se o za studena extrahovanou kávu, která je následně třikrát filtrovaná a sycená dusíkem. Lávový efekt a jemné bublinky jsou zaručeny.

bitcoin školení listopad 24

Pokud čekáte nějakou větší divočinu, vypravte se do kavárny Místo (Bubenečská 12, Praha 6). Na špičkově připravenou kávu se tu můžete spolehnout bez ohledu na roční období. V létě si tu ale můžete dát navíc ledovou alžírskou kávu s nezbytným vaječným koňakem a šlehačkou, která potěší i vaši babičku a dědu zas můžete pozvat na pořádný kávový drink. Caferol je velký, osvěžující a dobře vyvážený. Vedle kávy v něm najdete i hořké Campari, pomerančový likér Grand Marnier, zázvorové pivo a trochu citrónové šťávy. Letní osvěžení de-luxe!

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Aktuální zprávy z Hradu i podhradí

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou


  • Našli jste v článku chybu?