Menu Zavřít

Co tím myslíte? Zájemci o 53miliardový tendr zavalili obranu desítkami dotazů

18. 4. 2019
Autor: mf, Hynek Glos

I když ještě neuběhl ani měsíc od přelomové schůzky, kdy ministerstvo obrany seznámilo výrobce s požadavky na 210 nových bojových vozidel, resort už obdržel několik desítek dotazů.

„V současné době evidujeme cirka třicet dotazů,” upřesňuje Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany. „Na všechny průběžně reagujeme,” dodává s tím, že o dotazech i odpovědích průběžně informují všechny čtyři oslovené výrobce. Tedy nejen toho, kdo žádost o vysvětlení podal.

A přestože se už velmi rychle přiblížil 2. květen, kdy chce mít armáda nabídky od všech firem, které se tendru na nová pásová bojová vozidla pěchoty zúčastní, ministerstvo prý zatím o odsunutí důležitého data neuvažuje. „Pokud jde o květnový termín, v současné době jeho k posunu nemáme důvod,” reaguje Sýkora.

MMF24

První setkání ministerských úředníků se čtyřmi výrobci - BAE Systems Hägglunds (vozidlo CV90), General Dynamics European Land Systems (Ascod), PSM (Puma) a Rheinmetall (Lynx) - proběhlo 27. března. Lidé z obrany tam firmám předali seznam šestnácti základních požadavků, které na nové pásové bojové vozidlo pěchoty čeští vojáci mají.

Na základě tohoto materiálu nyní všechny čtyři firmy připravují svou nabídku a přihlášku do soutěže za 53 miliard korun. Obrana chce vítěze strategické zakázky vybrat do konce letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).