Menu Zavřít

Coca-Cola si od AB InBev kupuje zpět svou africkou divizi

22. 12. 2016
Autor: čtk

Nápojářská skupina Coca-Cola si od pivovarské společnosti Anheuser-Busch InBev kupuje zpět majoritní podíl v africké divizi Coca-Cola Breverages Africa (CCBA). Za 54 procent zaplatí 3,15 miliardy dolarů (81 miliard korun). Firmu si nechá do doby, než pro ni najde nového kupce.

Coca-Cola o svém záměru uplatnit opci na zpětné odkoupení podílu informovala už v říjnu. O její africké operace CCBA, působící například v Jižní Africe, Keni nebo Ugandě, se dříve starala společnost SABMiller, později ale v rámci fúze přešly právě pod AB InBev.

Agentura Reuters spekuluje, že akvizice většinového podílu může být v nejlepším zájmu hegemona na poli limonád, protože AB InBev nemá v Africe prakticky žádné zkušenosti a navíc spolupracuje s konkurenční Pepsi na jihoamerickém trhu.

Současně s obchodem oznámila Coca-Cola také rozšíření působnosti do oblastí, které dosud nespadaly pod CCBA, například do Zambie, Zimbabwe či Botswany. Veškeré takto pokryté území chce však sama spravovat jen dočasně. I zde totiž hodlá uplatnit svůj osvědčený model, kdy se stará o marketing a inovaci, zatímco výrobu a distribuci nechává v rukou místních společností.

Investoři preferují Pepsi před Coca-Colou. Čtěte více:

Coca Cola vládne trhu, na burze však na Pepsi nemá

 Ilustrační foto

Podle Reuters by ale ze strany AB InBev nemuselo jít o definitivní vyklizení pozic na poli nealkoholických nápojů. Společnost totiž už nemá na pivovarském trhu prakticky kam růst a někteří bankéři předpokládají, že se brzy přeorientuje právě na sladké nápoje. Úplně nejvýš své akvizice ale nejspíš mířit nebude - hodnota Coca-Coly je odhadována na 180 miliard dolarů.

AB InBev se v polovině prosince dohodl na prodeji Plzeňského Prazdroje a dalších pěti východoevropských pivovarů do rukou japonské společnosti Asahi, a splnil tak jednu z podmínek převzetí konkurenční SABMiller.

O Coca-Cole dále čtěte:

EBF24

1968: Rok, kdy do Československa vtrhla coca-cola

10 faktů o Coca-Cole, které jste (možná) ani nevěděli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).