Menu Zavřít

Coca-Cola, Tesla, Ford a další. Slavné značky doplácejí na Trumpův protekcionismus

4. 10. 2018
Autor: čtk

Některé slavné společnosti, které působí na americkém trhu, navzdory sílící ekonomice zažívají nebo očekávají problémy. Dotýká se jich protekcionismus prezidenta Donalda Trumpa a obávají se eskalace obchodní války. Trumpovo vládnutí negativně zasáhlo i některé ikonické značky, například Harley-Davidson, Coca-Cola, Ford či Tesla.

Harley-Davidson

Slavný výrobce motorek z Milwaukee letos v červnu avizoval, že po odvetných clech ze strany EU přesune výrobu určenou pro Evropu z USA do zámoří. Pod vlivem nových cel by cena jednoho motocyklu měla vzrůst až o 2200 dolarů (cca 50 tisíc korun). Tomu by se však společnost ráda vyhnula, a proto chce přistoupit k přesunu výroby. Kvůli tomuto kroku ji Trump na twitteru ostře zkritizoval.

Coca-Cola

Coca-Cola zvýšila v letošním druhém čtvrtletí zisk o 69 procent na 2,32 miliardy dolarů (51 miliard korun), v červenci ale oznámila, že od příštího roku bude nucena zvýšit cenu svých nápojů. Zčásti to je kvůli zvyšující se ceně hliníku. Očekává se, že se to může negativně projevit na jejím zisku.

Daimler

Německý automobilový koncern v červnu v reakci na eskalující obchodní napětí mezi USA a Čínou snížil svůj ziskový výhled. Loni přitom zažil rekordní rok, když zvýšil čistý zisk o 24 procent na 10,9 miliardy eur (275,5 miliardy korun).

Ford

Také slavná americká automobilka doplácí na zvýšení cel na ocel a hliník a také na protiopatření dotčených států. Výrobce očekává, že náklady mu jen letos vzrostou o 300 milionů dolarů. Kvůli clům na ocel a hliník přišel podle vlastního vyjádření o miliardu dolarů. Navíc chystá reorganizaci, která potrvá až pět let a bude stát kolem 11 miliard dolarů.

Remington

Paradoxní situace. Trump je považován za zastánce držitelů zbraní, kteří tak necítí potřebu si dělat zásoby pro případ, že budou vyhlášeny regulace. Snížený zájem o nákup zbraní položil slavného výrobce Remington, který letos ohlásil bankrot.


Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump


Electrolux

Také švédský výrobce domácích spotřebičů utrpěl zavedením Trumpových tarifů. Ve svých továrnách v USA pociťuje rostoucí náklady a v druhé polovině letošního roku očekává zhoršený hospodářský výsledek oproti původním předpokladům.

General Motors

Americká automobilka nejprve těžila z rostoucí ekonomiky, která se projevila v lepších prodejích. I ji ale zasáhnou schválené tarify. Projevilo se to už na klesajících akciích společnosti a snížení predikce očekávaného zisku.

MillerCoors

Náklady amerického pivovaru letos kvůli clům na hliník vzrostly o 40 milionů dolarů. Pocítí to pivaři, kteří si za produkty MillerCoors budou muset připlatit.

Tesla

Tesla zažívá kvůli výrokům a vystoupením svého šéfa Elona Muska turbulentní období. Obchodní válka navíc s největší pravděpodobností poškodí její předpokládané prodeje na čínském trhu, od kterého si firma hodně slibovala. Horší prodeje se po ukončení daňového zvýhodnění na elektrovozy čekají i v USA.

Brown-Forman

Výrobce whisky Jack Daniel’s bude v důsledku stoupajícího obchodního napětí a odvetných cel EU vůči USA nucen přistoupit ke zdražování na evropském trhu. Cena by měla vyrůst až o deset procent.

EBF24

Philips

Nizozemský výrobce elektroniky doplácí na Trumpovu politiku protekcionismu. Stoupající náklady se bude snažit pokrýt zdražením výrobků, které vznikají v Číně.

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Úlevy z kvót na ocel a hliník. Trump povolil výjimky Jižní Koreji, Brazílii a Argentině

Trump chystá další cla. Vyděsila ho závislost USA na uranu z postsovětských zemí

EU má připravenou odvetu na omezení vývozu aut do USA. Zvažuje cla na uhlí a léky

Obchodní válka mezi USA a Čínou může trvat 20 let, myslí si šéf Alibaby Jack Ma

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).