Dobrou chuť!Zákusky a sladkosti se všeobecně v našich krajích spojují spíše s odpolední kávičkou. Nicméně co s dezertem, který je součástí menu? S lehkými ovocnými dezerty je to poměrně jednoduché, existuje celá škála vín s příznačným názvem "dezertní". Stačí si jen vybrat.
Dobrou chuť!
Zákusky a sladkosti se všeobecně v našich krajích spojují spíše s odpolední kávičkou. Nicméně co s dezertem, který je součástí menu? S lehkými ovocnými dezerty je to poměrně jednoduché, existuje celá škála vín s příznačným názvem „dezertní“. Stačí si jen vybrat. Ale taková čokoláda, toť opravdový sommeliérský oříšek. Její chuť je natolik výrazná, že je to úplný „zabiják“ na chuťové pohárky. Navíc, co si budeme povídat, snadno si k ní představíme úplně jiné druhy nápojů. Čokoláda a mléko? Samozřejmě. Čokoláda a káva? Báječná kombinace. Čokoláda a víno? Víno?! A přesto to jde. Samozřejmě i výběr správné značky závisí na tom, o jaký čokoládový dezert se jedná. Pokud máme před sebou čokoládové těsto s čokoládovou náplní a bez jiných výrazných chuťových doplňků, lze jej výborně kombinovat s sherry. Jakmile se přidruží například nugát nebo oříšek, můžeme sáhnout po lahvi vyzrálejšího portského tawny. Pokud si nevíte rady, jsou lidé, kteří nedají dopustit na vyzrálý pinot noir, neboli rulandské modré! Což je víno, které každá kniha o snoubení vína a jídla přiřazuje automaticky ke zvěřině a červeným masům. Víno, jehož chuť je absolutním protikladem všeho, co - byť jen vzdáleně - připomíná čokoládový dezert. Takže pokud máte nepřekonatelnou chuť ještě více znemožnit nemožného číšníka, zeptejte se na doporučení vína k čokoládovému dortu na konci jídelního lístku. Pokud z oběti nedostanete víc než kávu s mlékem, morálně jste zvítězili.
autor je místopředseda České asociace dovozců vín