Menu Zavřít

Cosa Nostra přichází o kmotry

25. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Policie si připsala další významný úspěch: zadržela muže číslo dvě sicilské mafie

Je polovina listopadu a v provinčním městečku Calatafimi na západním cípu Sicílie takzvaně „chcípl pes“. Domenico Raccuglia se cítí být v bezpečí a v bytě na kraji tohoto „zapadákova“ v poklidu sleduje svůj oblíbený televizní seriál. Klid je však jen zdánlivý. Ozbrojená jednotka obkličuje dům s Raccugliou, bleskově zasahuje a zadržuje pětačtyřicetiletého muže, který se ještě snažil uniknout přes balkon. Policie právě zatkla jednoho z nejhledanějších zločinců Itálie, odborníka mafie na „veřejné zakázky“ usvědčeného z pěti vražd. Číslo dvě v hiearchii Cosy Nostry.

VRAŽEDNÝ STROJ „Mimmo“ Raccuglia má v podsvětí přezdívku Veterinář, protože prý miluje zvířátka. Jinak je to ale nemilosrdný vrah, jenž posledních patnáct let úspěšně utíkal před zákonem. Přitom stihl řídit organizovaný zločin v oblasti Trapani (kde se skrýval a byl chycen) a pořídil si i dvě děti s vlastní manželkou. Jak prohlásil Umberto di Maggio, předseda sicilské pobočky organizace Libera, jež bojuje proti mafii, „zadržení Raccuglii je velký den pro boj s organizovaným zločinem“. „Je to jeden z proslulých velkých bossů,“ dodal di Maggio, „lidé nevěřili, že ho lze dostat do vězení.“ Policie na něj měla políčeno již v dubnu, kdy vtrhla najisto do byzantského kláštera v Piana degli Albanesi, ale Veterináře tam nenašla.
Raccuglia dostal první doživotní trest za vraždu Girolama La Barbery, jehož syn Gioacchino se stal takzvaným pentitem, neboli kajícníkem. Tak se v Itálii říká bývalým mafiánům, kteří se rozhodli svědčit proti svým někdejším druhům. Gioacchino La Barbera byl jedním z klíčových svědků v procesu s vrahy soudce Giovanniho Falconeho, který nepřežil atentát v roce 1992. Raccuglia si o dvanáct let později vysloužil stejný „flastr“ ještě za sérii vražd z devadesátých let.
Třetí zločin, jenž mu zvýšil počet doživotních trestů na tři, šokoval Itálii nejvíce. Šlo o únos a brutální zabití Giuseppa di Mattea, syna dalšího „kajícníka“ – Santa Di Mattea. Jedenáctiletého Giuseppa chytili podřízení jednoho z šéfů mafie Giovanniho Brusky v listopadu 1993 poté, co Santo Di Matteo odpadl od mafie a přešel na stranu spravedlnosti (viz Kajícník žalobcem). Rozhodnutí zavraždit rukojmího padlo až v lednu 1996 – po 779 dnech – v okamžiku, kdy se Brusca prostřednictvím televize dozvěděl, že byl díky Di Matteově výpovědi v nepřítomnosti odsouzen k doživotí pro vraždu jistého sicilského podnikatele. Na to Bruskův bratr Enzo a další dva mafiáni včetně Raccuglii dítě zaškrtili a podle mafiánského rituálu jeho ostatky nechali zmizet v sudu s kyselinou sírovou.

EBF24

MOCENSKÉ VAKUUM Chytili je, odsoudili a teď sedí ve vězení. Na doživotí. Takový je osud nejvyšších šéfů sicilské Cosy Nostry v posledních dvou desetiletích. Salvatore Riina, Bernardo Provenzano i Salvatore Lo Piccolo jako „capi di tutti capi“ skončili za mřížemi. Salvatore „Bestie“ Riina (79) se skrýval v ilegalitě skoro čtvrt století, než ho dopadli v lednu 1993. Ještě na svobodě vyhlásil státu válku a nařídil sérii vražd, bombových útoků a únosů. Jeho nástupce Bernardo Provenzano (76), mimochodem rovněž rodák z proslulé sicilské vesničky Corleone, usoudil, že takové aktivity byznysu nesvědčí a aplikoval je pouze v „nezbytných“ případech. V mládí si ale servítky nebral – měl přezdívku „Traktor“, protože se tímto strojem jako mladý a ambiciózní muž vypořádával se svými rivaly. Policie jej dopadla v roce 2006 po 43 letech na útěku. Další „boss bosů“ – Salvatore „Baron“ Lo Piccolo (67) – si šéfování moc neužil: sedí již od listopadu 2007.
Zatím poslední číslo jedna Cosy Nostry Matteo Messina Denaro (47) řečený „Playboy“ (kvůli své lásce k rychlým vozům, krásným ženám a zlatým hodinkám) se skrývá před zákonem od roku 1993. Nyní se nad ním povážlivě stahuje smyčka poté, co byl chycen jeho zástupce v nejvyšší hiearchii. „Raccuglia hrál významnou roli v pokusech Cosy Nostry o vlastní reorganizaci,“ potvrdil důležitost zadrženého mafiána palermský žalobce Antonio Ingroia. „V sicilské mafii to určitě způsobí další mocenské vakuum,“ dodal Ingroia, jenž před lety spolupracoval s proslulými antimafiánskými soudci Falconem a Paolem Borsellinem (zavražděn v roce 1992).
Policie hlásí v boji s organizovaným zločinem významné úspěchy. Za 18 měsíců vlády premiéra Silvia Berlusconiho zadržela podle ministra vnitra Roberta Maroniho přes 3600 mafiánů. Patnáct z nich bylo na seznamu třiceti nejhledanějších mužů v Itálii. Největší zátah se policii povedl v květnu v oblasti Neapole, kde zadržela šedesátku osob podezřelých z příslušnosti k mafii. Desítky mafiánů končí za mřížemi prakticky každý měsíc. Jediné, co se úřadům zatím nedaří, je zabránit mafiánským organizacím, aby stále dosahovaly miliardových nezdaněných zisků (viz Největší byznys).

* BOX
Kajícník žalobcem Santo Di Matteo (54), jeho žena a syn se v únoru 1997 prohlásili za žalující stranu u soudu v Palermu, aby dosáhli spravedlnosti v případu Di Matteova syna Giuseppeho zavražděného mafií. Vůbec poprvé v dějinách boje proti italskému organizovanému zločinu se tak stalo, že se mafiánský „kajícník“ prohlásil v procesu proti členům organizace Cosa Nostra za soukromého žalobce. Obvinění mafiáni své – většinou doživotní – tresty dostali.
Přeběhlík Di Matteo je překvapivě stále naživu a na svobodě, nemá ani policejní ochranu. Po propuštění z vězení v březnu 2002 se vrátil do otcovského domu v rodné vesnici Altofonte v horách jižně od Palerma, kde ho před vendettou brání jen železná vrata a dva psi. BOX
Největší byznys**
Obchody čtyř hlavních mafiánských organizací v Itálii v roce 2008 odpovídaly zhruba devíti procentům hrubého domácího produktu země. Podle italské výzkumné společnosti Eurispes obrat sicilské Cosa Nostry, neapolské Camorry, kalábrijské ’Ndranghety a Posvátné sjednocené koruny v Apulii loni činil více než 130 miliard eur. Hlavním zdrojem příjmů mafie zůstávají drogy. Obrat obchodu s drogami činil 59 miliard eur. Následuje nelegální obchod s odpady a další kriminalita spojená s životním prostředím s příjmy kolem 16 miliard eur. Z lichvy loni mafie utržila 12,6 miliardy a z vydírání devět miliard. Příjmy z obchodu se zbraněmi a z pašování činily 5,8 miliardy eur. Italská asociace maloobchodních služeb Confesercenti koncem minulého roku uvedla, že organizovaný zločin je největším byznysem v Itálii. Podle organizace připraví každý den maloobchodníky a podnikatele o 250 milionů eur. To odpovídá zhruba deseti milionům eur za hodinu a 160 000 za minutu.
Italské policii se loni podařilo zabavit mafiánům majetek za 5,2 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).