Menu Zavřít

Čpavkový Andrej

27. 5. 2014
Autor: Euro E15

Slovenská vláda teď řeší jeden delikátní problém. Podnik Duslo Šal´a oznámil, že asi odejde ze země a přesune výrobu do Česka nebo Německa. A teď můžeme začít skládat skládačku. První dílek: Duslo patří do rodiny Agrofertu českého ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011).

Druhý dílek: Firma chce od slovenské vlády finanční pomoc. Třetí dílek: Jsou to dva měsíce, co Andrej Babiš soptil, když něco podobného chtěla po české vládě skupina NWR kvůli krachujícímu dolu Paskov.

Skládačka začíná pomalu dávat dohromady obrázek pravého Andreje Babiše. Žádného dobrodince, ale tvrdého byznysmena a populisty, kterému doma na oko vadí něco, co u sousedů sám dělá.

Babiš patřil mezi ty, kteří odmítali živit útlum dolu Paskov a pomáhat tak nepřímo majiteli dolu, společnosti NWR spojené se jménem finančníka Zdeňka Bakaly. „Až bude krachovat Agrofert, všichni z toho budou mít radost a taky mi nikdo nepomůže,“ říkal ministr financí na návrh svého kolegy z resortu průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který chtěl, aby stát nesl náklady na útlum těžby ve výši 1,1 miliardy korun. Kauza nakonec vyústila v kompromis. OKD nedostala tolik, kolik chtěla, ale těžit se ještě tři rok v útlumu bude.

A o co se hraje na Slovensku? Agrofert oznámil záměr odsunout výrobnu čpavku Duslo ze země, protože Slovensko má drahé poplatky za distribuci zemního plynu a ceny energií jsou také vysoké. Výrobna čpavku zaměstnává přímo 300 lidí, další pak nepřímo. Slovenské ministerstvo hospodárstva nejprve o pomoci firmě Babišova impéria nechtělo slyšet, teď už výhrůžky, zdá se, zabraly. Prý už probíhají „analýzy možné pomoci“. Ve hře jsou třeba slevy pro Agrofert, sociální program pro zaměstnance nebo přímá finanční pomoc.

Na jednu stranu je to znakem síly a úspěchu, že Andrej Babiš trochu přitlačil slovenskou vládu a podojí státní kasu sousedů. Na druhou stranu je v té skládačce ještě jeden nejasný obrázek v pozadí. Nedělá to náhodou skrytě i u nás?


Čtěte více:

Eurodivadlo

Jedna dobrá zpráva z Ukrajiny

ebf - tip - debata

Zaorálkův Tibet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).