Menu Zavřít

Cruz a Kasich mají dohodu, chtějí zablokovat Trumpa

25. 4. 2016
Autor: ČTK

Ted Cruz a John Kasich, dva rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta USA, uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý na jiný stát. Chtějí tak dosáhnout toho, aby favorit republikánské nominace Donald Trump nedosáhl na počet delegátů potřebných k automatické republikánské nominaci do boje o Bílý dům.

Zástupci Cruzovy kampaně oznámili, že se budou soustředit na Indianu a nechají Kasichovi Oregon (17. května) a Nové Mexiko (7. června), kde má guvernér Ohia šanci uspět. Kasich naopak souhlasil, že „dá ruce pryč“ od Indiany (3. května).

Pokud Trump do červencového nominačního sjezdu strany nezíská přes 50 procent delegátů, může se v dalších kolech hlasovat bez ohledu na výsledky primárek.

„Dva kandidáti, kteří ztrácejí body, se spojili ve snaze zastavit Donalda Trumpa. Američané jsou tak unavení z politiků!“, odsoudil dohodu na twitteru Dan Scavino z Trumpovy kampaně.

Skupina #NeverTrump vystupující proti miliardářově nominaci krok naopak uvítala. „Jsme rádi, že Kasich a Cruz strategicky využijí své zdroje, aby zastavili Trumpa,“ uvedl šéf skupiny Rory Cooper.

CIF24


Čtěte také:

Kolik má Donald vlastně peněz?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).