Menu Zavřít

ČSOB odepíše miliardovou pohledávku

15. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Kauza IPB

Mezi centrální bankou a tuzemskou ČSOB to vře. České národní bance (ČNB) totiž došla trpělivost a na konci letošního března nařídila jedné z největších bank v zemi odúčtovat problematickou pohledávku ve výši 1,65 miliardy korun. ČSOB poslechla, ale proti rozhodnutí se okamžitě odvolala. „Desátého dubna jsme podali rozklad k Bankovní radě České národní banky proti rozhodnutí první instance v souladu se standardním administrativním postupem,“ prohlásil šéf komunikace ČSOB Ivo Měšťánek.
Celý spor se točí okolo pohledávky v hodnotě 1,65 miliardy korun za zkrachovalou společností J. Ring. Coby dědictví z kauzy padlé Investiční a Poštovní banky (IPB) tuto pohledávku vymáhala po státu ČSOB, která IPB převzala včetně státních garancí. Ministerstvo financí ji ale odmítalo proplatit s tím, že pohledávka je neplatná z důvodu právních vad, které způsobila sama ČSOB. To potvrdil i soud. Jenže banka stále vedla pohledávku v účetnictví jako platnou a bezproblémovou. Dokonce si k ní připočítala i úroky, které se vyhouply na více jak sto milionů korun, což podstatně vylepšovalo bilanci banky. A právě to se nelíbilo centrální bance, která dohlíží na bankovní trh v Česku.
Přestože soud označil pohledávku za neplatnou už před několika lety, ČNB se k zásahu do účetnictví ČSOB odhodlala až poté, co se do celé věci vložil antimonopolní úřad. Ten začátkem letošního roku konstatoval, že proplacení pohledávky by znamenalo nedovolenou veřejnou podporu.
Účetnictví jedné z největších bank v zemi tak dostalo pořádnou ránu. Změna totiž bude znamenat propad majetku banky o 1,65 miliardy korun. ČSOB totiž odepíše pohledávku jednorázově a operace se projeví v hospodářských výsledcích za druhé letošní čtvrtletí. ČSOB je ale přesto stále přesvědčena, že pohledávka J. Ring je platná. „To nezávisle na sobě potvrdily i tři vysoce renomované zahraniční i české právní kanceláře,“ konstatoval Měšťánek. Proplacení pohledávky se tak bude ČSOB domáhat ve vzájemných arbitrážích, v nichž se ČSOB a stát žalují.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).