Menu Zavřít

ČSOB stoupl zisk na 12 miliard. Rostl objem úvěrů i jejich kvalita

17. 11. 2016
Autor: Jan Hrouda, Euro

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o devět procent na 12 miliard korun. Hospodaření podpořily růst obchodních objemů a kvalita úvěrů, které vykompenzovaly klesající marži, nižší výnosy z poplatků a provizí a vyšší náklady, uvedla dnes společnost.

K růstu čistého zisku přispěl také jednorázový výnos z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe, bez tohoto výnosu by zisk zůstal stabilní. Provozní výnosy se zvýšily o šest procent na 25,9 miliardy korun. Provozní náklady stouply o dvě procenta na 11,7 miliardy korun.

„Náročné podmínky v našem odvětví nás povzbudily k růstu v úvěrech, pojištění, poradenství a transakcích. Zlepšení naší efektivity nám umožnilo pokračovat v investicích, které klientům přinášejí lepší zážitek,“ uvedl generální ředitel John Hollows.

Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o šest procent na 612 miliard korun. Vzrostl zájem o hypotéky, firemní úvěry, leasing i spotřebitelské úvěry. ČSOB upozornila na to, že se také zlepšila kvalita jejího úvěrového portfolia a podíl úvěrů v selhání na celkovém objemu úvěrů je na rekordním minimu 2,8 procenta. Objem vkladů stoupl o osm procent na 756 miliard korun.

CIF24

Zakládáte účet nebo chcete úvěr? Pomůžou vám informace na webu Finance.cz

Výsledky za tři čtvrtletí zveřejnily všechny konkurenční velké banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o 7,7 na 10,6 miliardy korun, České spořitelně o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 8,8 procenta na 4,9 miliardy korun, Monetě (dříve GE Money) zisk klesl o devět procent na 3,2 miliardy a Raiffeisenbank stoupl o 5,3 procenta na dvě miliardy.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. KBC vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 4,8 procenta na 629 milionů eur (17 miliard korun). Hospodaření podpořil silný výkon pojišťovací divize, uvedla dnes skupina.

Může být českým bankám ještě lépe?

Komentář Vladana Gallistla: Ziskovost bank dosáhla vrcholu

Českým bankám se daří. Pololetní zisk jim vzrostl na téměř 45 miliard


  • Našli jste v článku chybu?