Menu Zavřít

ČSOB výnosový OPF

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Portfolio manažer měsíce

ebf - tip - debata

Největší výkonnost mezi otevřenými podílovými fondy (OPF), registrovanými v Unii investičních společností, dosáhl v únoru ČSOB výnosový OPF. Ten svým podílníkům přinesl 0,3procentní zhodnocení. Strategii fondu lze popsat jako snahu o dosažení lepších výsledků, než dosahují srovnatelné konkurenční fondy, a zároveň překonání benchmarku. ČSOB výnosový OPF týdně rozděluje mezi podílníky dosažený čistý zisk. Jeho prostředky mohou být dle statutu investovány pouze do instrumentů denominovaných v českých korunách. Fond ČSOB výnosový OPF vznikl na podzim 2001 změnou zaměření ČSOB českého akciového OPF, který zahájil činnost v červenci 2000. Změna zaměření byla provedena vzhledem k vývoji na českém kapitálovém trhu, hlavně kvůli nemožnosti kvalitní diverzifikace a nízkému zájmu investorů o tento typ podílového fondu.
Portfolio manažerem je Petr Pech, který se na finančních trzích pohybuje pět let. Celé toto období působí v oboru správy aktiv investiční společnosti OB Invest, a to nejprve na pozici analytik a později jako portfolio manažer. „Z teoretických přístupů, které zkoumají chování vyspělých trhů, je mi nejbližší teorie efektivních trhů. Myslím tím vyspělé akciové trhy, kde jsou nové informace trhem téměř okamžitě absorbovány do kursu akcie. Je ale nutné poznamenat, že ani tyto trhy nejsou ušetřeny „spekulativních bublin“, kdy se kursy pod vlivem určité hysterické nálady investorů odpoutávají od reálné hodnoty,“ tvrdí Pech.
Investici do ČSOB výnosového OPF by Petr Pech doporučil konzervativnímu tipu institucionálního investora, který chce dosáhnout vyšší zhodnocení prostředků než u termínovaných vkladů. „Tento fond je také vhodný pro investory hledající instrument s pravidelnými výplatami výnosů,“ dodává Pech.

Charakteristika fondu Velikost fondu 2 439,4 milionu Kč
Datum vzniku 13. 7. 2000 (pod jménem ČSOB český akciový)
Vstupní poplatek 0 %
Manažerský poplatek z objemu 0,3 % p. a. z vlastního kapitálu
Benchmark 3MPRIBID
Výkonnost od vzniku fondu 2,86 % p. a.
Výkonnost v roce 2001 2,97 %
Výkonnost od začátku roku (YTD) 0,72 %
Poznámka: Údaje k 28. 2. 2002

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).