Menu Zavřít

ČSOB získala třetí fond

24. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Penzijní fondy

CIF24

PRAHA (vlp) - Novým majitelem Hornického penzijního fondu Ostrava se stane ČSOB. Největší tuzemská banka vyhrála výběrové řízení OKD a do svého portfolia zařadí již třetí penzijní fond. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, tendru se účastnily také Česká spořitelna, Credit Suisse Penzijní fond, Generali a skupina PPF. ČSOB všechny přeplatila a za přibližně 19 tisíc zákazníků fondu nabídla 233 milionů korun. V současné době OKD a ČSOB připravují uzavření kupní smlouvy.
Týdeníku EURO prodej fondu potvrdily dva nezávislé zdroje. „Výběrové řízení dosud nebylo uzavřeno, nebudu proto jeho výsledek komentovat,“ uvedl mluvčí banky Milan Tománek. Více než 200 milionů korun je, jak uvádějí odborníci z trhu, hodně vysoká částka za fond s 19 tisíci zákazníky a aktivy dosahujícími miliardy korun. Hornický penzijní fond byl však pro zájemce atraktivní tím, že jde o zaměstnanecký fond a průměrná hodnota úložek je poměrně vysoká. Kromě toho ČSOB nyní disponuje téměř 20 miliardami korun, které získala v arbitráži se Slovenskou inkasní. Prostředků na akvizice má tedy dost. Vlastníkem 97 procent Hornického penzijního fondu byla skupina Karbon Invest, tři procenta vlastnily odbory. Oba podíly se prodávaly v jednom balíku.
V roce 2004 připsal fond svým klientům výnos 3,08 procenta, čistý zisk činil téměř 24 milionů korun. ČSOB bude po dokončení akvizice vlastnit tři penzijní fondy. Nynější ČSOB Penzijní fond Progres a ČSOB Penzijní fond Stabilita jsou rozděleny dle investiční strategie. Z informací z banky vyplývá, že Hornický penzijní fond bude začleněn do jednoho z nich.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).