Menu Zavřít

ČSSD chce zásadní reformu daní. Vyžene tím úspěšné firmy, varuje Babiš

10. 12. 2016
Autor: ČTK

Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi, řekl předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Podle Babiše by takové změny z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy.

Sobotka novinářům řekl, že současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. „Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice,“ uvedl premiér. V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středně a nízkopříjmové skupiny občanů.

Daňová progrese by měla být hlavním volebním lákadlem ČSSD před volbami do Sněmovny, které se konají příští rok na podzim. „Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob,“ řekl novinářům Sobotka.

Babiš takové myšlenky odmítá. „ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát. Rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci,“ napsal Babiš ČTK v textové zprávě.

Sociální demokraté hovoří o tom, že kvůli srovnání nerovností by měli bohatší platit vyšší daně, lidé s nízkými a průměrnými příjmy by měli naopak mít odvody nižší. „Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, je to jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů,“ uvedl předseda hnutí ANO.


Dále čtěte:

EBF24

Sobotka ke straníkům: Volby budou jenom o ČSSD a ANO

Babiš se ocitl na seznamu 28 osobností, které otřásají Evropou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).