Menu Zavřít

ČSSD jako chytrá horákyně. Její postoj k hlasování o nedůvěře vládě je absurdní, říká Zeman

23. 11. 2018
Autor: čtk

Postoj sociální demokracie k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě považuje prezident Miloš Zeman za absurdní. Poslanci vládní ČSSD mají v plánu při hlasování odejít ze sálu. Zeman označil za techniku chytré horákyně. Přisuzuje to tomu, že v sociální demokracii jsou dvě názorové skupiny a toto je způsob, jak je skloubit. Zeman uvedl, že nebude bránit premiérovi Andreji Babišovi (ANO), pokud bude chtít odvolat jakéhokoli ministra.

„Je tady vláda s důvěrou. Je poněkud absurdní, jestliže sociální demokracie je ve vládě, ale současně uvažuje o tom, že by vlastně měla jenom odejít,“ uvedl prezident v televizi Barrandov.

Vedení ČSSD vyzvala k setrvání ve vládě platforma Zachraňme sociální demokracii, k jejímž iniciátorům patří bývalí místopředsedové strany Jiří Zimola a Michal Hašek. Strana podle platformy úspěšně prosazuje levicový program. Vedení a poslanci by se neměli nechat zatáhnout do „nezodpovědného pokusu o vyvolání vládní krize“. Připomněla, že účast ČSSD ve vládě schválilo celostranické referendum.

O referendu hovořil i Zeman: „Jestliže se ČSSD v referendu rozhodla pro vstup do vlády, tak nikdo nemá rozhodovat proti vůli členské základny,“ uvedl. Doufá, že „duševně normální lidé“ ve Sněmovně budou mít převahu a návrh na vyslovení nedůvěry neprojde.

Schůzi iniciovali poslanci ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v reakci na prohlášení syna premiéra Andreje Babiše, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo nedobrovolně odvezen na ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem. Těchto šest stran má ve dvousetčlenné Sněmovně 92 mandátů. Nikdo další se k nim při hlasování o nedůvěře už nepřidá, k vyslovení nedůvěry by bylo potřeba 101 hlasů.


Vládu čeká hlasování o nedůvěře. Babišův kabinet ho zřejmě ustojí

 Ministr životního prostředí Richard Brabec a premiér Andrej Babiš


SPD vyzvala ANO před několika dny k jednání o vytvoření kabinetu, který by výměnou za podporu od Okamurova hnutí plnil dojednané programové priority. Pokud by v takovém případě Babiš nahradil ministry za ČSSD nominanty SPD, nemusel by podle Zemana znovu žádat Sněmovnu o důvěru. „Každý premiér může vyměnit členy své vlády, což se koneckonců v minulosti také několikrát dělo a kvůli tomu se ještě o důvěře nehlasovalo,“ řekl prezident. Okamura by ale podle něj spíše chtěl vládu tolerovat podobně jako KSČM a na ministrech by netrval.

ČSSD podle svého předsedy, vicepremiéra Jana Hamáčka nechce koalici opustit právě proto, že jedinou alternativou by podle sociálních demokratů byl Babišův kabinet opřený o KSČM a SPD. Za řešení by sociální demokraté považovali předčasné volby a přislíbili, že pokud se ve Sněmovně najde 105 hlasů pro její rozpuštění, přispějí k tomu hlasy svých 15 poslanců. Dolní komora se může rozpustit hlasy 120 svých členů. „Je takové politologické pravidlo, že kdo vyvolá mimořádné volby, ten je zpravidla prohraje,“ uvedl Zeman.

Zeman by Babišovi při odvolávání ministrů nebránil

Zeman řekl, že pokud bude Babiš chtít odvolat jakéhokoli ministra, nebude mu bránit. Odpověděl tak na otázku deníku Dnes, zda by přijal návrh na odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Ten se staví vlažně k záměru přesunout českou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Zeman naopak podporuje. Prezident v této souvislosti nepřímo označil Petříčka za loutku europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), který o vedení české diplomacie usiloval, ale Zeman ho ministrem zahraničí odmítl jmenovat. Podle prezidenta se proti přesunu ambasády staví právě Poche. „Nemám rád loutky. Možná je dovedu pochopit, když je to Spejbl a Hurvínek, ale v české politice mi loutky připadají nevhodné,“ řekl Zeman.

Vůči Petříčkovi se vymezil i Babiš. Nelíbilo se mu, že Petříček před jednáním sociálních demokratů o jejich postoji v dnešním hlasování o nedůvěře vládě řekl, že ČSSD by měla trvat na Babišově odchodu z vlády do vyšetření kauzy Čapí hnízdo, v níž je premiér trestně stíhán. „Není to o ČSSD, ale někteří členové vlády mě zklamali a byl jsem zaskočený hlavně panem ministrem zahraničních věcí, který říká, že bychom měli odejít z vlády, to nevím, proč říká,“ řekl Babiš ve čtvrtek v televizi Prima.

ebf - tip - debata

Kauza Andrej Babiš mladší
Vládní krizi odstartovala skrytě natočená reportáž Seznam Zprávy s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce z toho, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér podle něj chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Zavlečení syna mimo republiku, které začala prověřovat policie, premiér popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií a novináři zneužili jeho duševní onemocnění.

Čtěte komentář: Hledá se plán B

 Weikert

O kauze Andrej Babiš mladší čtěte více:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Vláda by mohla pokračovat bez Babiše, říká Fiala. Opozice vyzývá Zemana ke změně postoje

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Hamáček: Nejlepší by bylo, kdyby vláda pokračovala bez Babiše

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).