Menu Zavřít

ČSSD podrží vládu. Při hlasování o nedůvěře její poslanci odejdou ze sálu

21. 11. 2018
Autor: čtk

Poslanci sociální demokracie se nezúčastní pátečního hlasování Poslanecké sněmovny o nedůvěře vládě. V době hlasování opustí sál. Po jednání širšího vedení ČSSD to řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Opozice označuje rozhodnutí ČSSD za alibismus.

Kabinet absence poslanců ČSSD při hlasování neohrozí, protože pro vyslovení nedůvěry je třeba 101 hlasů. ANO i komunisté přitom návrh 92 opozičních poslanců nepodpoří.

ČSSD podle Hamáčka nepovažuje za řešení současné situace demisi celého kabinetu, ale ani vyslovení nedůvěry vládě. „Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty,“ uvedl. Pokud se ve Sněmovně spolu s hlasy ČSSD najde potřebných 120 hlasů pro rozpuštění komory, bude podle Hamáčka sociální demokracie pro.

Současná vládní sestava ANO a ČSSD nemá podle Hamáčka alternativu, když prezident Miloš Zeman dopředu avizuje, že i po pádu vlády by pověřil skládáním nového kabinetu Babiše. „Měli bychom tu buď ústavní krizi a chaos, nebo menšinovou vládu opřenou o SPD,“ uvedl. Řešením tak jsou jen předčasné volby.

Opoziční strany, které vyvolaly hlasování o nedůvěře, podle Hamáčka nenabídly plán, co by dělaly po případném úspěchu svého návrhu. Hrozilo by, že ANO bude místo ČSSD spolupracovat s SPD, kterou Hamáček považuje za extrémní. „Naše republika si nezaslouží, aby naši občané k tomu stoletému výročí dostali takovýto dárek,“ uvedl Hamáček.


Čtěte komentář: Hledá se plán B

 Weikert


Předseda ČSSD zdůraznil, že vládnímu projektu nadále věří, protože Babišovy problémy kolem Čapího hnízda jsou pouze Babišovy. „Nemůže to být kauza ČSSD. ČSSD nešla do vlády proto, aby řešila kauzy Andreje Babiše,“ řekl Hamáček. Místopředseda Roman Onderka doplnil, že sociální demokraté neprodávali akcie Čapího hnízda. Vzkaz pro opozici podle sociálních demokratů zní „přesvědčte další, jsme připraveni se připojit“.

ČSSD podle místopředsedy Martina Netolického počítá také s otevřením programových debat s ANO, ve kterých chce prosadit část svých předvolebních návrhů. „Necháme ho v tom vykoupat a sociální demokracie u toho nebude,“ shrnul před novináři výsledek jednání Netolický. Klub podle něj bude jednotný a usnesení odpovídá názoru členské základny. „Názory samozřejmě jsou bohaté, ale není to po týdnu o tom, že by ČSSD za sebou třískla dveřmi, je to spíš naopak. Prostě necháme ho v tom vykoupat, protože to je jeho problém,“ uvedl.

Součástí dnes formulovaného postoje ČSSD je podle Netolického i požadavek koaliční debaty o programu. „Jsou to témata, se kterými jsme šli do voleb. Určitě to může být zdanění bank, téma pěti týdnů dovolené,“ naznačil Netolický. Hnutí ANO by mělo také slíbit, že ve Sněmovně nebude vytvářet dočasné koalice pro jednotlivá rozhodnutí, dodal. Situaci ale sociální demokraté nechtějí hrotit tím, že by o nových závazcích pro ANO jednali ještě do pátečního hlasování.

Sociální demokraté po dvouhodinovém jednání dospěli na jednání předsednictva k jednomyslnému závěru. Za nejlepší by ČSSD podle přijatého usnesení považovala výměnu premiéra, ANO takovou variantu nicméně dlouhodobě odmítá.

MMF24

Opozice označuje rozhodnutí ČSSD za zbabělost a alibismus
Opoziční strany mluví v souvislosti s rozhodnutím ČSSD nezúčastnit se hlasování o nedůvěře vládě o zbabělosti či o alibismu. Podle nich se sociální demokraté de facto rozhodli podpořit premiéra Andreje Babiše.

„ČSSD souhlasí s tím, že premiér by měl odejít, ale nic pro to neudělá. Je to alibistické. Historický precedent - nehlasovat pro vládu, v níž jsou zastoupeni její ministři. Toto rozhodnutí je nejen zbabělé, ale zejména chybné a otvírá cestu rozkladu důvěry v demokratický stát,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

„Mrzí mě, že se sociální demokraté fakticky rozhodli podpořit ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý z maření vyšetřování. Pro ČSSD jsou zjevně důležitější ministerská křesla než vlastní důstojnost, navíc v situaci, kdy jsou mnohdy ve sněmovním hlasování nahrazováni hnutím SPD,“ uvedl na facebooku poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Babiš podle něj lpěním na premiérské funkci blokuje řešení současné krize.

„Rozhodnutí ČSSD je čistokrevná zbabělost. Pokud není ČSSD schopna podpořit hlasováním svoji vlastní vládu, tak by ji měla okamžitě opustit,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. „SPD po celou dobu nabízí reálnou vládní alternativu bez ČSSD, a to, aby hnutí ANO vytvořilo vládu odborníků, která se zaváže písemně podporovat také program SPD. O podpoře takové vlády budeme rádi diskutovat,“ řekl. Jeho hnutí jde podle něj o zajištění stability země.

Usnesení Politického grémia a Předsednictva ČSSD

• 1) Předsednictvo ČSSD konstatuje, že soukromé kauzy premiéra Andreje Babiše zatěžují vládu České republiky a za nejlepší řešení současné situace považuje pokračování koaliční vlády s jinou osobou v čele vlády, kterou navrhne vítěz voleb.

• 2) Předsednictvo ČSSD doporučuje poslancům ČSSD nezúčastnit se závěrečného hlasování v rámci projednávání bodu o nedůvěře vládě ČR se zdůvodněním, že kauzy Andreje Babiše jsou záležitostí jeho osoby a hnutí ANO

• 3) Předsednictvo ČSSD konstatuje, že při současném rozložení sil v Poslanecké sněmovně neexistuje alternativa vůči současné koaliční vládě. V případě, že nedojde k změně na postu předsedy vlády a ve sněmovně bude podán návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny doporučuje P ČSSD poslancům ČSSD takovýto návrh podpořit.

Zdroj: ČSSD

O kauze Andrej Babiš mladší čtěte více:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Vláda by mohla pokračovat bez Babiše, říká Fiala. Opozice vyzývá Zemana ke změně postoje

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Hamáček: Nejlepší by bylo, kdyby vláda pokračovala bez Babiše

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Zeman poděkoval KSČM za podporu vlády. Její pád by ale byl možností pro obměnu kabinetu, říká Filip

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).